dnt2-1000

ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 13/11/17, 12:12
«Δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης» είναι η απάντηση του ΔΝΤ στην ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και την κόντρα με το Βερολίνο.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ δήλωσε χαρακτηριστικά: «παραμένουμε στη διάθεση των Ευρωπαίων μετόχων μας για να βοηθήσουμε με όποια κρίση ενδεχομένως προκύψει. Επίσης ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να διατελούμε χρήσιμο ρόλο μέσω της επιτήρησης».

Ο Joerg Decressin τόνισε ακόμη ότι το ΔΝΤ είναι υποστηρικτικό ως προς το σχέδιο της Ευρώπης για μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

«Είμαστε υποστηρικτικοί για το στόχο. Με την κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μια εντολή για ισχυρή επιτήρηση, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να ενισχύσει τις ικανότητες αποτροπής κρίσεων και τη διαχείριση στην ΕΕ», υπογράμμισε ο ίδιος στο πρακτορείο.

Σημειώνεται πως το Ταμείο αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ανάπτυξης στην ΕΕ.

Ειδικότερα, σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναβαθμίζει κατά 0,5% στο 2,4% την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017 έναντι ανάπτυξης 1,7% το 2016. Παράλληλα, τοποθετεί στο 2,1% την πρόβλεψη για ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2018, αναβαθμίζοντας και πάλι τις αρχικές τις εκτιμήσεις κατά 0,2%.

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, η ευρωπαϊκή ανάκαμψη διαχέεται και στον υπόλοιπο κόσμο, συμβάλλοντας σημαντικά στην παγκόσμια ανάπτυξη. Σε μερικές ανεπτυγμένες και αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα επίπεδα ανεργίας έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Επίσης, οι περισσότερες αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες βιώνουν ισχυρές αυξήσεις μισθών. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ωστόσο, η αύξηση των μισθών είναι υποτονική παρά την μειούμενη ανεργία.

Ακόμη, σύμφωνα με το Ταμείο, οι κίνδυνοι εμφανίζονται πιο ισορροπημένοι στο βραχυπρόθεσμα, ενώ εξακολουθούν να παρουσιάζουν καθοδική τάση μεσοπρόθεσμα, σημειώνει το ΔΝΤ. Όπως εξηγεί, η ανάκαμψη μπορεί να είναι ισχυρότερη από την προβλεπόμενη βραχυπρόθεσμα, αλλά η βιωσιμότητα της ανάκαμψης παραμένει υπό αμφισβήτηση. Μακροπρόθεσμα, οι αρνητικές δημογραφικές τάσεις και η υποτονική παραγωγικότητα είναι πιθανό να συγκρατήσουν την ανάπτυξη. Τέλος, το outlook υπόκειται επίσης σε αρκετούς σημαντικούς εγχώριους και εξωτερικούς κινδύνους.

Αν σου άρεσε κάνε