Πίστη στο ISIS δήλωνε σε χειρόγραφο μήνυμα ο «μακελάρης» του Μανχάταν
Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτό το μήνυμα, που έχει συνταχθεί στα αραβικά, κοντά στο όχημα Σαϊφούλο Σαΐποφ, όπως διευκρίνισαν, μιλώντας στους New York Times, δύο αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομασθούν. Δύο άλλες πηγές δήλωσαν, πάντως, στην εφημερίδα πως τίποτε δεν επιτρέπει σ' αυτό το στάδιο να υποστηρίξει κανείς ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στον δράστη και την τζιχαντιστική οργάνωση και πρόσθεσαν πως μάλλον «εμπνεύσθηκε» από την οργάνωση.
Μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους λέγεται, επίσης, ότι βρέθηκε μέσα στην καμιονέτα του 29χρονου Ουζμπέκου οδηγού, όπως αποκάλυψαν ανώνυμες πηγές στη New York Post. Η εφημερίδα αναφέρει πως και το μήνυμα βρέθηκε μέσα στο όχημα.
Στο «στόχαστρο» Τραμπ οι «πράσινες κάρτες», είχε ο δράστης κατόπιν κλήρωσης
Το πρώτο τρομοκρατικό «χτύπημα» στη Νέα Υόρκη μετά το 2001 σήμανε «συναγερμό» στην κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δίνει εντολή για αυστηροποίηση των ήδη «σφιχτών» ελέγχων των αλλοδαπών. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες από τα ξένα ΜΜΕ για τον «μακελάρη» του Μανχάταν αναφέρουν πως ο ίδιος είχε λάβει τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα», άδεια μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ, κατόπιν κλήρωσης. Δούλευε, ως οδηγός για την Uber, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία διευκρινίζει πως ο άνδρας βρισκόταν ήδη «στο ραντάρ» της αστυνομίας.
Ο δράστης έχει συλληφθεί, ταυτοποιήθηκε και η φωτογραφία του δόθηκε στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τον Σαϊφούλο Σαΐποφ, κάτοικο του Νιού Τζέρσεϊ, όπου είχε νοικιαστεί το φορτηγάκι.
Ο 29χρονος Ουζμπέκος, όπως μεταδίδει το ABC New York, το 2008 είχε υποβάλει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα Diversity Immigrant Program, ένα πρόγραμμα που κάθε χρόνο δίνει 55.000 «πράσινες κάρτες» σε μετανάστες από χώρες με μικρά ποσοστά μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που το Κογκρέσο έχει επιχειρήσει από το 2007 να τερματίσει και έχει μπει στο στόχαστρο και του Αμερικανού προέδρου.
Τελικά ο Σάιποφ πήρε τη βίζα το 2010 – καθώς χρειάζονται δύο χρόνια ελέγχων για να εγκριθεί μια αίτηση – αν και είχε μόλις 2,1% πιθανότητες, αφού μαζί του είχαν υποβάλει φάκελο 153.661 άτομα από το Ουζμπεκιστάν.
Το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικοί έσπευσαν σε μια διεύθυνση στο Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ όπου θεωρείται πως διέμενε ο Σαΐποφ κι απέκλεισαν το διαμέρισμά του.
Μουσουλμάνοι που ζουν στην περιοχή σχολίαζαν ότι η επίθεση θα πλήξει την εικόνα τους και την εικόνα της θρησκείας τους.
Η επίθεση ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες από τα «χτυπήματα» στο Λονδίνο, στη Νις, στο Βερολίνο και στη Βαρκελώνη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής, οι πέντε από τους οκτώ νεκρούς είναι Αργεντίνοι πολίτες. Τα θύματα «κατάγονταν από το Ροσάριο» και ανήκαν «σε μια ομάδα φίλων που είχαν πάει (στη Νέα Υόρκη) για να γιορτάσουν την 30ή επέτειο από το τέλος των σπουδών τους στην πολυτεχνική σχολή» της πόλης αυτής, 300 χλμ. βόρεια του Μπουένος Άιρες, διευκρίνισε το ΥΠΕΞ της Αργεντινής σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Επίσης μια υπήκοος Βελγίου είναι ανάμεσα στους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, γνωστοποίησε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς. «Μετά βαθιάς μου λύπης ανακοινώνω ότι υπάρχει ένα θύμα από το Βέλγιο στο Μανχάταν, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και στους φίλους» του θύματος, ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας και αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης. «Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα της επίθεσης στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε ο Ρέιντερς.
Ο βέλγος ΥΠΕΞ διευκρίνισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ότι το θύμα είναι «μια γυναίκα από το Ρουλέρς της δυτικής Φλάνδρας, που επισκεπτόταν την πόλη (της Νέας Υόρκης) συνοδευόμενη από την αδελφή της και τη μητέρα της».
Το όχημα φέρεται συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο, ο ύποπτος βγήκε από αυτό κρατώντας δύο μικρά αεροβόλα όπλα. Αστυνομικός που βρισκόταν στην περιοχή πυροβόλησε τον δράστη στην κοιλιακή χώρα και τον συνέλαβε. Ο 29χρονος δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Μάλιστα, μαρτυρίες δύο αστυνομικών που επικαλούνται οι New York Times, αναφέρουν ότι ο δράστης, βγαίνοντας από το όχημα φώναξε στα αραβικά «Allahu Akbar» (Ο Θεός είναι μεγάλος).
«Πολύ άρρωστο» και «διαταραγμένο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με μήνυμά του στο Twitter, τον δράστη της επίθεσης.
«Οι δυνάμεις της τάξης το παρακολουθούν στενά. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!» ανέφερε το μήνυμα του Ρεπουμπλικανού προέδρου.
Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για τον Σαϊφούλο Σαΐποφ, κάτοικο του Νιού Τζέρσεϊ, όπου είχε νοικιαστεί το φορτηγάκι. Διέθετε άδεια μόνιμης παραμονής στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα», και δούλευε ως οδηγός για την Uber, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία διευκρίνισε πως ο άνδρας βρισκόταν ήδη «στο ραντάρ» της αστυνομίας.
Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι ο άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρες ανδρών της στην κοιλιακή χώρα και εισήχθη σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ, χειρουργήθηκε το βράδυ και η πρόγνωση είναι ότι θα επιζήσει.
Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις ΗΠΑ.
Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, όπου βρισκόταν πλήθος ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν ήδη μεταμφιέσεις για να γιορτάσουν το Χάλογουιν.
https://www.youtube.com/watch?v=yK6kHaZfEzw