Πως «διαβάζουν» οι Βέλγοι την παρουσία Πουτζδεμόν στις Βρυξέλλες
Στο κύριο άρθρο της η βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir κάνει αναφορά στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βελγίου και Ισπανίας, ενώ η La Libre Belgique τόσο στο πρωτοσέλιδό της όσο και στο κύριο άρθρο της, επισημαίνει την αντιφατική συμπεριφορά του αρμόδιου για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης υπουργού Τεό Φράνκεν.
Η L'Echo εστιάζει στο σενάριο ενδεχόμενης διττής κρίσης στο Βέλγιο καθώς, από τη μία, με τη στάση του φλαμανδικού εθνικιστικού N-VA και του Φράνκεν διακυβεύεται η ακεραιότητα της βελγικής κυβέρνησης και, από την άλλη, είναι πιθανό να προκληθεί σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βρυξελλών και Μαδρίτης.
Από την πλευρά του ο ολλανδόφωνος Τύπος της χώρας κάνει λόγο για μεγάλη σύγχυση και νευρικότητα που επικρατεί στην κυβέρνηση Μισέλ, η οποία πιθανότατα θα κληθεί να διαχειριστεί την ‘καυτή πατάτα' της παροχής καταφυγίου στον έκπτωτο Καταλανό ηγέτη. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον έκθετη στη διεθνή κοινή γνώμη στο βαθμό που σχηματίζεται η εικόνα ότι το Βέλγιο διαλέγει το στρατόπεδο της Καταλονίας στην αντιπαράθεσή της με την Ισπανία. Επισημαίνεται πάντως ότι η κυβέρνηση είναι διχασμένη, καθώς ο μεν πρωθυπουργός Μισέλ πασχίζει με κάθε τρόπο να κρατήσει τη χώρα του μακριά από την καταλανική αντιπαράθεση, οι δε Φλαμανδοί εθνικιστές του N-VA θεωρούν την αρχή της αυτοδιάθεσης «ιερή» και δεν θέλουν να εγκαταλείψουν στη μοίρα τους τους Καταλανούς, αν και προς το παρόν κανείς δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί στα άκρα ώστε να κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή.
Ειδικότερα, η De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο εκφράζει την άποψη ότι η παρουσία του έκπτωτου Καταλανού ηγέτη στο Βέλγιο προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στη βελγική κυβέρνηση όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά (κυρίως) και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημειώνεται πως από τη στιγμή που ο Πουτζδεμόν βρίσκεται πλέον σε "ανοιχτή γραμμή" με το διάσημο Φλαμανδό δικηγόρο Πολ Μπεκάρτ που θεωρείται αυθεντία σε υποθέσεις έκδοσης καταζητούμενων και ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος μελών του IRA, του PKK και του ETA, «η καταλανική διαμάχη μεταφέρεται πλέον σε βελγικό έδαφος». Αν και ο Πουτζδεμόν δεν συνάντησε κανένα μέλος της βελγικής κυβέρνησης, παρατηρεί στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα, δίνεται η «καταστροφική» εντύπωση ότι το Βέλγιο διάκειται θετικά απέναντι στο καταλανικό αίτημα αυτοδιάθεσης από τη στιγμή που η ΕΕ έχει ξεκάθαρα διαλέξει το στρατόπεδο της Μαδρίτης.
(Πηγή: ΑΜΠΕ)