Πως ο Μακρόν μπαίνει στο «κάδρο» της Μέρκελ για το Brexit
Η χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ήταν η «προθέρμανση» ώστε η Γερμανία να δείξει πως διατηρεί ακόμα το πάνω χέρι σε σχέση με τη Γαλλία σε ό,τι έχει να κάνει με την ηγεσία της Ένωσης.
Το μέλλον των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit δεν ήταν επίσημα θέμα συζήτησης στη χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το Brexit συζητήθηκε παρασκηνιακά στις συναντήσεις που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν καθώς και στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες που διέρρευσαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων που έγιναν οι συναντήσεις, η καγκελάριος αναμένεται σήμερα, όπου το Brexit είναι επίσημα στην ατζέντα της Συνόδου, να παρουσιάσει μια τάση λιγότερο «εμπρηστική» από αυτές που εκφράζουν οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ και ειδικότερα ηπιότερη από αυτή που έχει εκφράζει η Κομισιόν.
Ο λόγος αυτή της μετατροπής στάσης από την πλευρά του Βερολίνου είναι πως κ. Μέρκελ θέλει να δείξει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Γερμανία είναι το κέντρο λήψης των αποφάσεων και ειδικότερα σε ζητήματα που άπτονται δισ. ευρώ, όπως οι αποζημιώσεις που έχει λαμβάνειν η ΕΕ από το Λονδίνο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση των 27.
Και φυσικά η παραπάνω θέση δεν έγκειται σε κάποιον ξαφνικό «έρωτα» της καγκελαρίου με την πρωθυπουργό Μέι ούτε και σε κάποια αντίληψη αναφορικά με το ότι οι Βρετανοί θα «γλυτώσουν» μέρος των χρημάτων που πρέπει να καταβάλουν προς την ΕΕ. Όχι, η Βρετανία θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τις αποζημιώσεις καθώς η Γερμανία δεν είναι πρόθυμη να ρισκάρει τη δημοσιονομική ευρωστία της Ένωσης.
Το φαινομενικό «μαλάκωμα» του Βερολίνου για το Brexit έχει ως αποδέκτες το Παρίσι και τον Εμανουέλ Μακρόν, με τη Γερμανία να θέλει να περιορίσει τις ορέξεις του Γάλλου προέδρου για αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων και μοίρασμα των αποφάσεων μεταξύ και των δύο χωρών. Ακόμα, η στάση της Μέρκελ έχει ως παραλήπτες και διάφορες άλλες φωνές -χώρες (βλέπε Ιταλία) που σκέφτονται πως μπορούν να κερδίσουν από τις σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στην Ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται πως με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι προκαταρκτικές θέσεις για τις αλλαγές που θα παρουσιάσει η Κομισιόν αναμένονται περίπου στα Χριστούγεννα, περίοδο που ενδέχεται να έχει συμφωνηθεί υπό την Μέρκελ ο σχηματισμός της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης.
Ένα σημάδι που μπορεί να επιβεβαιώνει την υπεροχή της Μέρκελ και το πως η ΕΕ θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit δίνοντας λύση στο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων έρχεται από τη Σουηδία.
Χθεσινοβραδινά δημοσιεύματα από τη Στοκχόλμη να αναφέρουν πως η κυβέρνηση της χώρας έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο για να περάσει στον υπολογισμό της επόμενης φάσης του Brexit.
Στήριξη στην Ιταλία για το προσφυγικό
Στα τα της πρώτης μέρας της Συνόδου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε ότι τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να προσφέρουν επαρκή χρηματοδότηση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από τη Βόρειο Αφρική ως την Ιταλία, μέσω του Ταμείου για την Αφρική.
Ερωτηθείς για το θέμα της Καταλονίας, ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι «σε αυτό το ζήτημα δεν χωρά καμία παρέμβαση της Ε.Ε.».
Οι εργασίες της Συνόδου συνεχίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης με το δείπνο εργασίας των ευρωπαίων ηγετών και βασικότερα θέματα συζήτησης τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, το Brexit και θέματα διεθνούς εμπορίου.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την Τουρκία, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τρία είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
- η οικονομική χρηματοδότηση της Ε.Ε. προς την Τουρκία,
- η ενταξιακή πορεία της χώρας,
- το μεταναστευτικό σε συνδυασμό με την αντιτρομοκρατική συνεργασία.