Διελκυστίνδα Μαδρίτης - Βαρκελώνης το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Η πολιτική και κυρίως οικονομική αβεβαιότητα που μπορεί να προκαλέσει η Καταλονία δεν αγχώνει μόνο την ισπανική κυβέρνηση. Βάζει δύσκολα και στην ΕΕ εν συνόλω.
Το κουβάρι των εξελίξεων από το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την Κυριακή στην Καταλονία για ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία ξεκινά να ξετυλίγεται ουσιαστικά από σήμερα, καθώς εκπνέει το χρονικό όριο των 48 ωρών που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ για την ανακήρυξη της περιφέρειας ως ανεξάρτητη από την Ισπανία.
Ωστόσο, οι εξελίξεις προς κάθε κατεύθυνση αναμένονται να κινηθούν με ισχνούς ρυθμούς, ειδικότερα από τα στιγμή που διακυβεύονται πολλά, τόσο από την πλευρά της Βαρκελώνης όσο και από την πλευρά της Μαδρίτης.
Για την Καταλονία, η κυβέρνηση Πουτζεμόντ θα μπορούσε να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειας λέγοντας πως είναι de facto αυτόνομο κράτος. Αυτό ωστόσο θα σήμαινε πως αυτόματα η νέα κρατική οντότητα θα ξεκίναγε από το μηδέν και χωρίς σημαντικές δομές για τη λειτουργία του νέου κράτους, όπως πχ έναν οικονομικό μηχανισμό.
Από την άλλη, η Καταλονία θα μπορούσε να κάνει «άνοιγμα» προς τη Μαδρίτη και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την γενική κυβέρνηση της Ισπανίας αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα πρωθύστερο βαθμό. Αλλά αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει δύσκολο, ειδικότερα από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δεν έχει χαμηλώσει σε κανένα βαθμό τους τόνους κατά της Βαρκελώνης. Επιπλέον, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τη Δευτέρα, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να παίρνουν τη θέση της Μαδρίτης στο ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ήταν έγκυρο.
Με δεδομένα τα παραπάνω, είναι ανοιχτό και το σενάριο για έκτακτες εκλογές στην Καταλονία, εξέλιξη που σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα μπορούσε να ενδυναμώσει τη θέση του Πουτζεμόντ.
Προβληματισμός στη Μαδρίτη
Για την κυβέρνηση του Μαριάχο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα, παρά το ισχυρό πρόσωπο που επιλέγουν να προβάλουν στην κόντρα με τους Καταλανούς, οι οξύτατες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την άγρια καταστολή εις βάρος των υποστηρικτών του δημοψηφίσματος, έχουν εντείνει τις πιέσεις προς τη Μαδρίτη.
Και αυτό γιατί αυξάνονται οι πιέσεις από το εσωτερικό της υπόλοιπης Ισπανίας. Η κυβέρνηση μειοψηφίας που έχει σχηματιστεί υπό το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να καταπέσει σε περίπτωση που έχανε τη στήριξη των εθνικιστών βουλευτών της Βασκονίας, ειδικότερα από τη στιγμή που από τη χώρα των Βασκών δυναμώνουν οι φωνές κατά της αυταρχικότητας που έδειξε η Μαδρίτη προς τους Καταλανούς.
Την Τετάρτη στην ΕΕ
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τη στάση που θα τηρήσουν οι Βρυξέλλες στην κόντρα Μαδρίτης - Βαρκελώνης, με ενδιαφέρον αναμένεται η ειδική συζήτηση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία που είναι προγραμματισμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης.
Ο τίτλος της συζήτησης θα είναι «Σύνταγμα, ισχύς του νόμου και θεμελιώδη δικαιώματα στην Ισπανία με αφορμή τις εξελίξεις στην Καταλονία».