Θεαματική βουτιά 35% για το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας - Νέες απώλειες για τη λίρα
Θεαματική μείωση κατά 35% κατέγραψε τον Ιούνιο το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας, καθώς τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές υποχώρησαν αντανακλώντας τη γενικότερη επιβράδυνση της οικονομίας της γείτονος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε στα 5,4 δισ. δολάρια, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 16,8% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 26,3 δισ. δολάρια, που ήταν και το χαμηλότερο σημείο τους από τον Οκτώβριο του 2021.
Η πτώση της αξίας των εισαγωγών αντανακλά βέβαια και την συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της λίρας, που έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από τον πρώτο γύρο των εκλογών, το Μάιο. Μάλιστα, μετά τη δημοσίευση των συγκεκριμένων στοιχείων το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε εκ νέου «πιάνοντας» νέο ιστορικό χαμηλό στα 26,07 έναντι του δολαρίου.
Την ίδια ώρα και παρά τη φτηνή λίρα, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν επίσης σε ποσοστό 10,5% στα 20,9 δισ. δολάρια.
Πάντως, συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους το εμπορικό έλλειμμα της γειτονικής χώρας αυξήθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του έστειλε μήνυμα τερματισμού της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής που είχε εφαρμόσει προκειμένου να προελκύσει και πάλι τους ξένους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό και η Κεντρική Τράπεζα ανέτρεψε τη μέχρι τώρα χαλαρή νομισματική πολιτική προχωρώντας στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο 15%. Όμως, δεδομένου ότι οι αγορές περίμεναν και έκριναν απαραίτητη μια πολύ μεγαλύτερη διόρθωση των επιτοκίων, πάνω από το 20%, η λίρα δεν έδειξε αντιστοίχως τάσεις ενδυνάμωσης.
Αναλυτές σχολιάζουν πως πιθανότατα η αποδυνάμωση της λίρας θα συνεχιστεί, κρατώντας αν μη τι άλλο ελκυστικές τις τουρκικές εξαγωγές. Για τον ίδιο λόγο περιμένουν πως το εμπορικό έλλειμμα θα συνεχίσει να μειώνεται βοηθώντας αντιστοίχως και στον έλεγχο του «φουσκωμένου» ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που ανέβηκε το Μάρτιο στα 54,2 δισ. δολάρια ή στο 5,9% επί το ΑΕΠ.
Από την άλλη πλευρά η υποτιμημένη λίρα θα συνεχίσει να αποτελεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα για τα νοικοκυριά εν μέσω της εκτίναξης του κόστους ζωής. Μια καλύτερη εικόνα για το τελευταίο θα δοθεί την Τετάρτη, οπότε και θα ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία για τα επίπεδα του πληθωρισμού.