Η Κομισιόν ανάβει «κόκκινο» στις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα
Την πολιτική της για τη στρατηγική οικονομικής ασφάλειας παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, με στόχο να πείσει τις χώρες – μέλη να συμφωνήσουν σε ισχυρότερους ελέγχους στις εξαγωγές τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά από ανταγωνιστές, όπως η Κίνα.
Η Κομισιόν θεωρεί τις εξαγωγές κρίσιμων νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ως δυνητικό κίνδυνο για την ασφάλεια καθώς θα οδηγούσαν στη διαρροή τεχνογνωσίας σε χώρες, για τις οποίες υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να τη χρησιμοποιήσουν για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πολιτική εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ταχύτητα που μπορεί να υλοποιηθεί καθώς σε αρκετούς τομείς οι συζητήσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και η ΕΕ θα χρειασθεί χρόνο για να επεξεργαστεί τα θέματα και να αναγνωρίσει τους κινδύνους, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται αρκετούς αξιωματούχους.
Το σχέδιο της Κομισιόν περιγράφει προτάσεις για τον εντοπισμό κινδύνων ασφάλειας και σχεδιάζει να αναθεωρήσει τις βασικές πηγές προμήθειας, όπου η ΕΕ είναι ευάλωτη -όπως σε πρώτες ύλες, ημιαγωγούς και μπαταρίες αυτοκινήτων- καθώς και να ενισχύσει τις επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.
Δύσκολη ισορροπία
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να επιτύχουν μία δύσκολη ισορροπία. Από την μία πλευρά να μπορούν να παρεμβαίνουν με στοχευμένο τρόπο εκεί όπου υπάρχουν στρατιωτικές συνέπειες και από την άλλη να διατηρήσουν τους εμπορικούς δεσμούς με την πολύ σημαντική κινεζική αγορά. Επίσης, αυτά θέλουν να γίνονται σε συντονισμό με την Αμερική παρά το γεγονός ότι αυτή συχνά επιδιώκει να κινείται ταχύτερα από τις Βρυξέλλες.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κιάνγκ, κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο να ηγηθούν στην προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης, ενώ η ΕΕ πρότεινε πακέτο οικονομικής βοήθειας 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας τα επόμενα λίγα χρόνια.
Τι δήλωσαν Φον ντερ Λάιεν και Ντομπρόβσκις
«Στο θέμα της οικονομικής ασφάλειας, εξετάζουμε ένα περιορισμένο πακέτο τεχνολογιών αιχμής… Και εδώ θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αυξάνουν τη στρατιωτική δυνατότητα ορισμένων χωρών για τις οποίες υπάρχει ανησυχία», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν ρωτήθηκε για την Κίνα.
Η ενεργοποίηση μέτρων για τον περιορισμό επενδύσεων στο εξωτερικό έως το τέλος του έτους θεωρείται ως ιδιαίτερα αισιόδοξη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει επίσης να υιοθετήσουν μία ευρύτερη προσέγγιση της ασφάλειας, η οποία εστιάζει στις εξαγωγές κρίσιμης σημασίας προϊόντων, επενδύσεων και τη μεταφορά τεχνολογιών και τεχνογνωσίας που συχνά συνοδεύουν τις επενδύσεις αυτές.
«Το πρώτο μας μέλημα είναι να έχουμε μία κοινή κατανόηση των κινδύνων στο επίπεδο της ΕΕ… Όταν το επιτύχουμε αυτί, μπορούμε να συμφωνήσουμε για τους καλύτερους τρόπους να αντιμετωπίσουμε τους διαπιστωμένους κινδύνους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Υπέρ των περιορισμών η Γερμανία
Η ανησυχία που εκφράζεται είναι ότι αν μία χώρα απαγορεύσει κάποιες εξαγωγές, ενώ άλλες δεν το κάνουν, οι έλεγχοι θα είναι αναποτελεσματικοί. Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι υπέρ των εξαγωγικών ελέγχων σε ορισμένα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για να ενισχυθεί η οικονομική ασφάλεια ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει πιο αυστηρό έλεγχο όταν πρόκειται για την άμυνα και όπλα».
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το σχέδιο για την οικονομική ασφάλεια και για την Κίνα στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που είναι σε γνώση του Bloomberg, οι ηγέτες θα τονίσουν την ανάγκη «να ενισχύσουν την οικονομική ασφάλεια και ανθεκτικότητα της ΕΕ και να περιορίσουν τις στρατηγικές εξαρτήσεις».