Η Κομισιόν ετοιμάζει «μπλόκο» στη Huawei για την ασφάλεια του 5G δικτύου της
H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακαλύψει ορισμένα «παραθυράκια» στο πλάνο ελέγχου της για τη Huawei. Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κομισιόν φαίνεται πως οριστικοποιούν έρευνα βάσει της οποίας πολλές κυβερνήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε εφαρμογή των δικλείδων ασφαλείας όσον αφορά τη χρήση του 5G εξοπλισμού της κινεζικής εταιρείας.
Η ανάλυση η οποία θα μελετηθεί από ομάδα ειδικών ενδέχεται να δημοσιευτεί από την Κομισιόν ακόμα κι αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες του Politico.
Ο κινεζικός κολοσσός έχει βρεθεί στο «μικροσκόπιο» των Δυτικών κυβερνήσεων από τη στιγμή που συνειδητοποίησαν την στρατηγική έκθεση και εξάρτησή τους από τις συσκευές του.
Η νέα έρευνα αυτή αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την εξάρτηση από τις «επικίνδυνες» εταιρείες όπως η κινεζική Huawei και η μικρότερη ανταγωνιστής της, ΖΤΕ, ενώ θα αναδείξει τις πιθανές επιπτώσεις που η εξάρτηση αυτή ενδέχεται να έχει στις ευρωπαϊκές υποδομές.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, η Κομισιόν ενδέχεται να κληθεί να προχωρήσει σε περαιτέρω λήψη βημάτων για την προστασία του δικτύου 5G της, αν και άγνωστο παραμένει το πως και το πότε αλλά και η γενικότερη ικανότητα επιβολής τέτοιων κανονισμών στα κράτη-μέλη.
Ελάχιστες χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν αμετάκλητες απαγορεύσεις όσον αφορά τη χρήση συσκευών Huawei, ενώ άλλες έχουν ζητήσει από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρουν τη χρήση των κινητών αυτών στα δίκτυά τους τα επόμενα χρόνια. Πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαίτερα η Γερμανία, έχουν καθυστερήσει αρκετά όσον αφορά την εφαρμογή κανονισμών εποπτείας.
Η μακροπρόθεσμη και αργή ευρωπαϊκή προσπάθεια του «απογαλακτισμού» των εταιρειών τηλεπικοινωνιών από τη Huawei έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην Ουάσινγκτον η οποία έχει εδώ και χρόνια ζητήσει από τις συμμάχους της να σταματήσουν να εξαρτώνται από την κινεζική τεχνολογία. Παρ’ όλα αυτά, οποιαδήποτε απαγορευτική απόφαση εκ μέρους της Ε.Ε. θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις διμερείς της εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Huawei «οποιαδήποτε μελέτη των κινδύνων της κυβερνοασφάλειας χωρίς την ακολούθηση των τεχνολογικών στάνταρ, ή της απαγόρευσης συγκεκριμένων εταιρειών από τα δίκτυα χωρίς επιστημονική αιτιολογία, παραβιάζει τις αρχές του δικαίου αλλά και τους κανονισμούς της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της. Παράλληλα, οποιεσδήποτε τέτοιες απαγορεύσεις θέτουν επί τάπητος προβλήματα οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα».
Η ανάλυση λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η Ευρώπη μελετά εκ νέου τις σχέσεις της με την Κίνα, δεδομένης της γεωπολιτικής έντασης στην Ταϊβάν αλλά και της σινορωσικής συμμαχίας.
Η Κομισιόν, παράλληλα, μελετά μία νέα στρατηγική όσον αφορά την οικονομική ασφάλεια, προσπαθώντας να ενισχύσει τις «κόκκινες γραμμές» που είναι διατεθειμένες να θέσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Η γερμανική κυβέρνηση έχει, από την πλευρά της, προγραμματίσει διμερή συνάντηση με Κινέζους κυβερνητικούς εκπροσώπους την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μελετήσουν το θέμα των σινοευρωπαϊκών σχέσεων στα τέλη του μήνα.
Η εργαλειοθήκη
Οι προσπάθειες της Ευρώπης για μείωση της κινεζικής παρουσίας στον χώρο των τηλεπικοινωνιών ξεκίνησαν από το 2020 με την έκδοση του εγγράφου με ονομασία «5G Security Toolbox». Το πλάνο αυτό μιλούσε για μία εργαλειοθήκη μέτρων τα οποία θα αυξήσουν την ασφάλεια στα δίκτυα 5G και της λήψης στρατηγικών μέτρων για τον περιορισμό της επιρροής των ξένων κυβερνήσεων στα τεχνολογικά δίκτυα αυτά.
Παρά τη δημιουργία του εγγράφου αυτού, το 5G Security Toolbox αποτελεί μόνο ενδεικτικές προτάσεις οι οποίες δεν αποτελούν ευρωπαϊκή νομοθεσία, με αποτέλεσμα οι εκάστοτε κυβερνήσεις να έχουν διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση του θέματος.
Η νέα έρευνα αναμένεται να οδηγήσει και σε επικαιροποίηση των δεδομένων για το πόσο εκτεθειμένα είναι τα ευρωπαϊκά δίκτυα σε κινεζικές συσκευές και τεχνολογία, αναδεικνύοντας τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς κινδύνους οι οποίοι ενδέχεται να έχουν δημιουργηθεί.
Παράλληλα, οι ερευνητές ενδέχεται να καλέσουν και σε απαγόρευση περαιτέρω χρήσης κινεζικής προέλευσης συσκευών τόσο στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών όσο και στα δίκτυα ραδιοφωνίας (RAN), όπως και σε βελτίωση των δικλείδων ασφαλείας της κυβερνοασφάλειας της Ε.Ε.
Οι προσεγγίσεις
Η Σουηδία, η Δανία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία είναι μερικές από τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν επιβάλλει συνολική απαγόρευση στη χρήση των συσκευών και της τεχνολογίας της Huawei. Πολλές άλλες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν βήματα στην απομάκρυνση των συσκευών αυτών από τα δίκτυά τους, ενώ οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ιταλίας έχουν πολλάκις ακυρώσει πιθανές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ εταιρειών τηλεπικοινωνίας και κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών.
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε, πρόσφατα, νέες αλλαγές σε ό,τι αφορά το σύστημα 5G της, αποκλείοντας τις «επικίνδυνες» εταιρείες αυτές από τη λίστα των συνεργατών της.
Μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όμως, όπως αυτές της Ισπανίας και της Γερμανίας, δεν έχουν λάβει κάποια επιπρόσθετα μέτρα, παρά τις δικλείδες ασφαλείας τις οποίες έχουν εφαρμόσει.
Η Γερμανία, συγκεκριμένα, έχει καθυστερήσει αρκετά σε ό,τι αφορά την προσέγγιση αυτή. Σημειωτέον πως τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές έχουν πολλάκις επικρίνει τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα.