FT: Οι ρώσοι ολιγάρχες έλεγαν όχι στον πόλεμο αλλά ο Πούτιν δεν άκουσε κανέναν

FT: Οι ρώσοι ολιγάρχες έλεγαν όχι στον πόλεμο αλλά ο Πούτιν δεν άκουσε κανέναν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:48 Δημιουργία 23/02/23, 18:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μια σημαντική αποκάλυψη έρχεται να φωτίσει σκοτεινές πτυχές του παρασκηνίου των τελευταίων ημερών προτού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Συγκεκριμένα, οι Financial Times με άρθρο τους που αναφέρεται στην πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποκαλύπτει ελίτ της Ρωσίας είχαν ταχθεί κατά της εισβολής στην Ουκρανία και ακόμα και σήμερα δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο, ωστόσο αδυνατούν να ασκήσουν και την παραμικρή επιρροή στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν δείχνει καμία πρόθεση ότι είναι έτοιμος να σταματήσει την εισβολή. Αντίθετα, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους...

Η έγκυρη εφημερίδα αναφέρει ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 ο Πούτιν απομονώθηκε από τους διάφορους συμβούλους του με σχετικά φιλελεύθερες τάσεις. Τους πρώτους μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τους πέρασε στην κατοικία του στην ορεινή περιοχή Βαλντάι μαζί με τον παλιό του φίλο Μιχαήλ Κοβαλτσούκ, ο οποίος «εμψύχωσε τον πρόεδρο να συνειδητοποιήσει την ιστορική του αποστολή» γεγονός που οδήγησε στην ιδέα να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ πιάστηκε στον ύπνο

Το άρθρο ξεκινάει περιγράφοντας το πώς ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πιάστηκε κυριολεκτικά στον... ύπνο με την απόφαση του Πούτιν, ο οποίος τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για την επικείμενη εισβολή περίπου στη 1 η ώρα τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου. Ο ίδιος δε, έγινε αποδέκτης της έντονης νευρικότητας πολλών ολιγαρχών που συγκεντρώθηκαν αργότερα, μέσα στη μέρα, στο Κρεμλίνο, εκφράζοντας το φόβο πως η εισβολή θα πυροδοτούσε ένα κύμα κυρώσεων από τη Δύση που θα κατέστρεφε τις οικονομικές τους αυτοκρατορίες.

Σύμφωνα με τους FT, ο κ. Λαβρόφ απάντησε σε έναν από τους έκπληκτους ολιγάρχες, που αναρωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που έκανε λόγο για την κατάληψη του Κιέβου μέσα σε λίγες ημέρες και το ποιοι βρίσκονταν πίσω από τη διαμόρφωση του, πως ο Πούτιν «έχει τρεις συμβούλους: Τον Ιβάν τον Τρομερό, τον Πέτρο τον μέγα και την Αικατερίνη τη Μεγάλη»

Ως προς την προετοιμασία της εισβολής ο Πούτιν βασίστηκε στις απόψεις ενός άλλου φίλου, του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος στην ουκρανική Ράντα (βουλή) και πρώην υψηλόβαθμου ουκρανού αξιωματούχου Βίκτορ Μεντβετσούκ. Αυτός σύμφωνα με το δημοσίευμα φέρεται να έπεισε τον Ρώσο πρόεδρο για το ότι οι Ουκρανοί θα υποδεχθούν τον ρωσικό στρατό «με ανοιχτές αγκάλες». Σύμφωνα με το σχέδιο, γράφουν οι Financial Times, ο Μεντβετσούκ θα καθίστατο ο ηγέτης της Ουκρανίας μετά την εισβολή, και την υποστήριξη προς το πρόσωπό του θα εξέφραζε με βιντεομήνυμά του ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το σχέδιο της εισβολής υποστήριξε η FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας), ενώ κατά τάχθηκαν η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας και το Γενικό επιτελείο στρατού. Εναντίον τάχθηκε ακόμη και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ, επισημαίνει πηγή της εφημερίδας, αλλά ο Πούτιν του αντέτεινε ότι γνωρίζει καλύτερα το θέμα.

Ένα μεγάλο τμήμα της διοίκησης του Πούτιν και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν σε φίλους τους ότι τάσσονται κατά του πολέμου, αλλά νιώθουν αδύναμοι, γράφει η εφημερίδα. Μερικοί φιλελεύθεροι αξιωματούχοι ήδη κατά την διάρκεια του πολέμου προσπάθησαν να πείσουν τον πρόεδρο να σταματήσει την εισβολή, αλλά εκείνος τους είπε ότι αντιλαμβάνεται πως η Ρωσία πληρώνει μεγάλο τίμημα αλλά είναι δικαιολογημένο.

Ο Πούτιν υπολογίζει, λένε πηγές της βρετανικής εφημερίδας που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, ότι η Ρωσία είναι περισσότερο προσηλωμένη στην νίκη στον πόλεμο απ’ ό,τι η Δύση στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Κανείς δεν του λέει την αλήθεια

Πραγματικά, αν και η εξέλιξη του πολέμου δεν ήταν η αναμενόμενη, το τέλος του δεν φαίνεται ακόμη, καθώς ο Πούτιν δεν έχει δείξει διάθεση να κάνει πίσω. Παρά δε, και το γεγονός ότι πλέον έχει και ο ίδιος αντιληφθεί το τεράστιο κόστος του πολέμου. Μάλιστα, όπως αναφέρει το άρθρο, λέει σε αυτούς που βρίσκονται κοντά του πως είναι καλύτερο ότι η Ρωσία αντιλήφθηκε τα ευάλωτα σημεία της, πως ο στρατός της και η βιομηχανία της είναι σε κακή κατάσταση με τον τρόπο αυτό, παρά να το καταλάβαινε αν βρισκόταν αντιμέτωπη με μια εισβολή από το ΝΑΤΟ.

Με την κακή εξέλιξη του πολέμου, ο ίδιος απομονώθηκε ακόμη περισσότερο και οι αντιδράσεις του έκαναν τους συμβούλους γύρω του να αναγκάζονται να του λένε ψέματα και να του λένε αυτό που θέλει να ακούσει. «Ο Στάλιν ήταν ένας δικτάτορας, αλλά ένας καλός διοικητής, διότι δεν μπορούσες να του πεις ψέματα. Όμως, κανείς δεν μπορεί να πει την αλήθεια στον Πούτιν» σχολιάζει στο άρθρο ένας αξιωματούχος.

«Έχει σώας τας φρένας. Δεν είναι τρελός. Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι ειδικός σε όλα. Χρειάζεται να είναι ειλικρινείς μαζί του και κανείς δεν είναι» προσθέτει έτερος αξιωματούχος, από το στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, κάνοντας λόγο για σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση, την ποσότητα και την ποιότητα των πληροφοριών που λαμβάνει. Όμως, ακόμη και ο σκεπτικισμός που έχει αρχίσει να υιοθετεί εσχάτως έναντι των πληροφοριών αυτών περιορίζεται από το γεγονός πως είναι στην ουσία απρόθυμος να παραδεχτεί καταρχάς πως η εισβολή ήταν από την αρχή ένα μεγάλο λάθος.

Στο διάγγελμα του, την Τρίτη, επέδειξε για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητα του να οδηγήσει τη Ρωσία σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Όμως, η τοποθέτηση του φανέρωσε επίσης την υπαρξιακή διάσταση που έχει πάρει ο πόλεμος για τον ίδιο και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πρόθεση της Δύσης να καταστρέψει τη Ρωσία και τον ίδιο. Δεν είναι τυχαίο δε, πως για πρώτη φορά από το περασμένο φθινόπωρο έκανε αναφορά στα πυρηνικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός χτυπήματος με πυρηνικά όπλα.

Πάντως, παρά την απειλή αυτή, το άρθρο επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές του Κρεμλίνου, υποστηρίζει πως ο Πούτιν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως ακόμη και ένα περιορισμένο πυρηνικό χτύπημα δεν θα ωφελούσε τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε