«Θεέ μου, βοήθησέ μας»: Κραυγές αγωνίας από τα ερείπια κι ο Ερντογάν μιλάει για... προβοκάτορες

«Θεέ μου, βοήθησέ μας»: Κραυγές αγωνίας από τα ερείπια κι ο Ερντογάν μιλάει για... προβοκάτορες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:21 Δημιουργία 08/02/23, 17:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Περισσότερους από 11.200 νεκρούς σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 8.574, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στο Καχραμανμαράς, επίκεντρο του σεισμού, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες ημέρες και ώρες, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό τώρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην επαρχία Καχραμάνμαράς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού με τις σειρήνες των ασθενοφόρων να ηχούν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπήρξαν προβλήματα στους δρόμους και στα αεροδρόμια, αλλά ότι θα βελτιώνεται καθημερινά η κατάσταση.

«Την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο», είπε.

«Είχαμε κάποια προβλήματα στα αεροδρόμια και σε δρόμους, αλλά σήμερα είναι καλύτερα. Αύριο και στη συνέχεια θα είναι καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια θέματα με τα καύσιμα ... αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά», κατέληξε ο Ερντογάν μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμούς που έστησε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Όπως πρόσθεσε ο Ερντογάν, οι πολίτες θα πρέπει να ακούνε πληροφορίες μόνο από τις αρχές και να αγνοούν τους «προβοκάτορες» καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραπονιούνται για την έλλειψη μέσων και για την αργή αντίδραση των αρχών.

Η κυβέρνηση στοχεύει να κατασκευάσει κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο για εκείνους που έμειναν άστεγοι στις δέκα πληγείσες επαρχίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος.

Ο Ερντογάν έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες. «Αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο της ιστορίας της Τουρκικής Δημοκρατίας αλλά και της γεωγραφίας μας και του κόσμου», δήλωσε την Τρίτη ο Ερντογάν.

Όσο περνάει ο χρόνος, το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης γίνεται πιο ξεκάθαρο και οι υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν για τις δυσκολίες τόσο στην προσέγγιση των επιζώντων όσο και στην περίθαλψη των τραυματιών.

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Συνεργεία διάσωσης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, ενώ συγγενείς των παγιδευμένων συμμετέχουν ενεργά, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια τους για να σκάψουν στα χαλάσματα και να δώσουν κουράγιο στους αγαπημένους τους.

Οι καιρικές συνθήκες ψύχους θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τους επιζώντες και περιπλέκουν τις προσπάθειες διάσωσης. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 100 μετασεισμοί έχουν πλήξει την περιοχή.

Η ομάδα του CNNi που βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές, είπε ότι οι διασώστες εξακολουθούν να λαμβάνουν σημάδια ζωής από αυτό που πιστεύουν ότι είναι ένα «κενό» κάτω από έναν μεγάλο σωρό ερειπίων.

«Θα συνεχίσουν όσο λαμβάνουν σημάδια ζωής, προτού αυτή γίνει μια προσπάθεια ανάσυρσης σορών», ανέφερε η δημοσιογράφος του CNNi Μπέκι Άντερσον.

Ένας μηχανικός και συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας προέτρεψε τους διασώστες στην Τουρκία και τη Συρία να μην χάσουν την ελπίδα τους, καθώς θα μπορούσαν να βρεθούν επιζώντες έως και «εβδομάδες» μετά τον τεράστιο σεισμό που έπληξε την περιοχή.

Μπουλντόζες και εργάτες με κράνη οργώνουν τον σωρό από σπασμένα μπετά, καθώς σύννεφα σκόνης τους περιβάλλουν. Ανησυχούν όμως για την υποδομή των κτηρίων σε κάθε πλευρά των ερειπίων, τα οποία έχουν καταστραφεί μετά τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας, και θα μπορούσαν ακόμα να καταρρεύσουν.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει περισσότερα από 24.400 άτομα προσωπικό έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του σεισμού. Ο αριθμός του προσωπικού αναμένεται να αυξηθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Ορχάν Τατάρ.

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας είπε ότι είχε 11.342 αναφορές για κατάρρευση κτηρίων, εκ των οποίων οι 5.775 είχαν επιβεβαιωθεί. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

«Σώσε με. Θα γίνω υπηρέτριά σου»

Συγκλονιστικά είναι τα στιγμιότυπα από τις κολοσσιαίες επιχειρήσεις για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια, μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτηρίων από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.

Δύο παιδιά βρίσκονται σφηνωμένα ανάμεσα σε σκυρόδεμα, με τα κεφάλια τους καρφωμένα στη μία πλευρά, καθώς οι διασώστες τα διαβεβαιώνουν ότι η βοήθεια έφτασε 36 ώρες μετά τον σεισμό που κατέστρεψε το σπίτι τους στη βόρεια Συρία.

«Πάρε με από εδώ, θα κάνω τα πάντα για σένα. Θα γίνω υπηρέτριά σου», ψιθυρίζει το μεγαλύτερο παιδί σύμφωνα με το CNNi, με τον διασώστη να απαντά: «Όχι, όχι».

Το βίντεο δείχνει διασώστες να κάθονται οκλαδόν στα ερείπια του σπιτιού των παιδιών στο Besnaya-Bseineh, ένα μικρό χωριό κοντά στο Χαράμ της Συρίας, καθώς προσπαθούν να βρουν έναν ασφαλή τρόπο για να τα απομακρύνουν.

Τους λένε να είναι δυνατοί και να μην κλαίνε.

Το όνομα της κοπέλας είναι Μαριάμ και χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά στο κεφάλι του μικρότερου αδερφού της καθώς κείτονται στριμωγμένοι σε αυτό που φαίνεται να είναι τα υπολείμματα από το κρεβάτι τους.

Το όνομα του μικρότερου παιδιού είναι Ιλάαφ, σύμφωνα με τον πατέρα του - ένα ισλαμικό όνομα που σημαίνει προστασία.

Ο Μουσταφά Ζουχίρ αλ-Σαγιέντ λέει ότι η σύζυγός του και τα τρία παιδιά του κοιμόντουσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας όταν η γη σείστηκε από τον σεισμό.

«Νιώσαμε το έδαφος να τρέμει... και μπάζα άρχισαν να πέφτουν πάνω από το κεφάλι μας και μείναμε δύο μέρες κάτω από τα ερείπια», είπε. «Νιώσαμε ένα συναίσθημα που ελπίζω να μην χρειαστεί να νιώσει κανείς».

Καθηλωμένος κάτω από ερείπια, ο Αλ-Σαγιέντ είπε ότι η οικογένειά του απήγγειλε το Κοράνι και προσευχήθηκε δυνατά να τους βρει κάποιος.

«Οι άνθρωποι μας άκουσαν και σωθήκαμε – εγώ, η γυναίκα μου και τα παιδιά. Δόξα τω Θεώ, είμαστε όλοι ζωντανοί και ευχαριστούμε όσους μας έσωσαν», είπε.

Το βίντεο δείχνει ντόπιους να ζητωκραυγάζουν καθώς η Μαριάμ και ο Ιλάαφ μεταφέρονται από τα ερείπια τυλιγμένοι σε κουβέρτες. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου λαμβάνουν ιατρική φροντίδα.

Σε ένα άλλο βίντεο, τουρκική ομάδα έρευνας και διάσωσης προσπαθεί να βοηθήσει και να δώσει νερό σε ένα μικρό αγόρι από τη Συρία, τον Μοχάμαντ, που εγκλωβίστηκε κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια της Τουρκίας.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών

Την ίδια ώρα, αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τόνους ερειπίων.

Τα συνεργεία διάσωσης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε συνθήκες ψύχους, αναζητώντας επιζώντες ή ανασύροντας νεκρούς μέσα από τα συντρίμμια.

Οι εικόνες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου, συγκλονίζουν. Άλλοτε γεννούν ελπίδα και άλλοτε προκαλούν θλίψη.

Ένα αγόρι από τη Συρία βιντεοσκόπησε τον εαυτό του παγιδευμένο μαζί με άλλους κάτω από τα ερείπια που προκλήθηκαν από τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας.

«Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή αν θα πεθάνω. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματα, είμαι κάτω από τα συντρίμμια. Υπάρχουν δύο, τρεις ή τέσσερις οικογένειες και γείτονες εδώ», ακούγεται να λέει το παιδί.

«Θεέ μου, βοήθησέ μας. Συνεχίζει να κουνάει», τονίζει ο έφηβος την ώρα που ακούγονται φωνές και κραυγές από άλλους παγιδευμένους ανθρώπους γύρω του.

Αν σου άρεσε κάνε