Άνω των 2.300 οι νεκροί και ανθρωπιστική κρίση από τον φοβερό σεισμό σε Τουρκία, Βόρεια Συρία (upd)
Νέα ισχυρή δόνηση 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Τουρκία και τη Βόρεια Συρία, μετά από τα 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα και άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 1.800 νεκρούς και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η νέα δόνηση, η οποία ακολουθήθηκε και από έναν ακόμη σεισμό 6 Ρίχτερ, σημειώθηκε στην ίδια περιοχή με τον προηγούμενο προκαλώντας πανικό.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε νωρίτερα για 912 νεκρούς, ωστόσο αργότερα η υπηρεσία Κρίσεων της χώρας ανέβασε τον αριθμό σε 1.014. Όπως είπε ο ίδιος, περί τα 2.818 κτήρια κατέρρευσαν από την πρωινή δόνηση.
Σύμφωνα πάντως, με την τελευταία ενημέρωση ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Βόρεια Συρία ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 2.300
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα, μετά από το σεισμό του 1939 Ερζίντζαν, όταν σκοτώθηκαν 32.968 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100.000.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Συρία, άλλοι 320 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες τραυματίες.
Η δόνηση, που σημειώθηκε σε περιοχή κοντά στην περιοχή Γκαζιαντέπ έχει επηρεάσει 10 επαρχίες της Τουρκίας ενώ έγινε αισθητός μέχρι το Λίβανο.
Σωστικά συνεργεία εκφράζουν φόβους για δεκάδες εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός τους.
Ο Τουρκικός Ερυθρός Σταυρός έχει κάνει έκκληση για αίμα, ζητώντας από όλους τους Τούρκους που μπορούν να δωρίσουν λόγω του τεράστιου αριθμού των τραυματιών.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, πλην του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα ανακοίνωσε από τη πρώτη στιγμή την ετοιμότητά της να στείλει βοήθεια στην Τουρκία ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναχωρεί άμεσα από την Ελευσίνα C-130 me 21 πυροσβέστες, σωστικό όχημα και κατάλληλα εκπαιδευμένους σκύλους για να συνδράμουν στις έρευνες.
Βοήθεια έχουν προσφέρει, μεταξύ άλλων, και η Ινδία, η Ταϊβάν, η Ρωσία και το Ισραήλ.
Ο δρ. Στίβεν Γκόντμπι, ειδικός φυσικών καταστροφών στο πανεπιστήμιο του Νότιγκχαμ Τρεντ στη Βρετανία, προειδοποίησε ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες.
«Δυστυχώς ο απολογισμός θα αυξηθεί γρήγορα.. Αντίστοιχος σεισμός στη Νικομήδεια το 1999 σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους και άφησε 250.000 άστεγους. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν αρκετά κτήρια να καταρρέουν στην περιοχή που επηρεάστηκε και αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απώλεια ζωής – υπολογίζεται ότι 30% των ατόμων πεθαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις».
Ο διευθυντής του αστεροσκοπείου Καντιλί δρ. Χαλούκ Οζενέρ, μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του BBC, δήλωσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερο σεισμό που έχουμε δει τα τελευταία 24 χρόνια στην περιοχή αυτή. Έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 100 μετασεισμοί. Οι 53 εξ αυτών είναι πάνω από 4 Ρίχτερ. Επτά από αυτούς είναι πάνω από πέντε. Μπορούμε να πούμε ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».
Σοκάρουν οι μαρτυρίες
«Κουνηθήκαμε σαν να μας ταρακουνούσαν μέσα σε κούνια. Εννέα από εμάς ήμασταν σπίτι. Δυο γιοι μου είναι ακόμη κάτω από τα συντρίμμια. Τους περιμένω» δήλωσε μια γυναίκα από το Ντιγιάρμπακιρ στο πρακτορείο Reuters.
«Ξυπνήσαμε από το θόρυβο και τη δόνηση. Έγιναν δύο μετασεισμοί μετά από αυτό» είπε με τη σειρά της η 29χρονη Μέριεμ, από την πόλη Καχραμανμάρας, κοντά στο επίκεντρο της δόνησης.
«Φοβήθηκα τόσο πολύ, πίστευα ότι δεν θα σταματήσει ποτέ. Πήρα μερικά πράγματα για τον ενός έτους γιο μου και βγήκα από το κτήριο» συμπλήρωσε η ίδια.
Πιάστηκαν στον ύπνο
Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.
Το επίκεντρό του βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.
Υπήρξαν περισσότεροι από 40 μετασεισμοί, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας.
Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Μέσω Twitter, Τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα.
Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.
Κτήρια καταστράφηκαν επίσης στις πόλεις Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κάτι που εγείρει φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμη βαρύτερος.
Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια
«Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».
Ο Σοϊλού δήλωσε ότι 10 πόλεις στην Τουρκία έχουν πληγεί από τον σεισμό, συμπεριλαμβανομένων: Καχραμανμαράς, Χατάι, Γκαζιαντέπ, Οσμανιγιέ, Αντιγιαμάν, Μαλάτια, Σανλιούρφα, Άδανα, Ντιγιαρμπακίρ, Κιλίς.
Είπε ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της χώρας έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται σε «υψηλό συναγερμό».
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας.
Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και Σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτήρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.
Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο.
Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.
Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.