Τα «ματωμένα» διαμάντια, η διαμάχη στην Ευρώπη και ο ρόλος της Αμβέρσας
Στο στόχαστρο της Ουκρανίας και των συμμάχων της, κυρίως στην Ευρώπη, έχει μπει το Βέλγιο, καθώς η επίμονη άρνηση της κυβέρνησής του να αποδεχτεί οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο στις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών έχει αρχίσει να παίρνει... διαστάσεις.
Η απροθυμία της βελγικής κυβέρνησης έχει βέβαια να κάνει με το ρόλο που παίζει η Αμβέρσα στην οικονομία της, καθώς η πόλη αποτελεί παγκόσμιο κέντρο διακίνησης και επεξεργασίας πολύτιμων λίθων και δη, διαμαντιών, επομένως τυχόν μπλόκο στα ρωσικά διαμάντια θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στον κλάδο κοστίζοντας έως και 10.000 θέσεις εργασίας, όπως ισχυρίζονται.
Από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν ανοιχτά «παράθυρα» στη οικονομία της Ρωσίας, μέσα από τα οποία μπορεί να κρατά ζωντανές τις οικονομικές της σχέσεις με τη Δύση και να διασφαλίζει έσοδα. Επιμένουν στην ανάγκη να μπει φραγμός στα «ματωμένα» διαμάντια της Ρωσίας, έχοντας ήδη βρει αρκετούς υποστηρικτές μεταξύ των κρατών μελών του ανατολικού μπλοκ και έχουν βάλει κυρίως στο στόχαστρο τους την Alrosa.
Ο ρωσικός κολοσσός, στο οποίο κατέχει μερίδιο και το ρωσικό δημόσιο, αντιπροσωπεύει το 95% της παραγωγής ρωσικών διαμαντιών και ελέγχει το 27% του κλάδου παγκοσμίως.
Με αφορμή, λοιπόν, τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τουλάχιστον ένα ακόμη γύρο στοχευμένων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, με αφορμή την πρώτη επέτειο από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το ζήτημα των διαμαντιών επανέρχεται στο τραπέζι και μάλιστα πιεστικά. Μάλιστα, υπάρχουν πλέον φωνές και στο εσωτερικό της βελγικής κυβέρνησης που έχουν αλλάξει στάση, όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από ένα συνονθύλευμα επτά διαφορετικών ιδεολογικά κομμάτων που είναι δύσκολο να βρουν κοινό παρονομαστή. Και το ζήτημα των διαμαντιών αποτελεί ένα από τα θέματα για τα οποία δεν υπάρχει συναίνεση, κάτι που αντιστοίχως περιπλέκει την προσπάθεια να υπάρχει συναίνεση στο επίπεδο των «27».
Ειδικά οι Φλαμανδοί εθνικιστές του βορρά, επικεφαλής των οποίων είναι ο δήμαρχος της Αμβέρσας Μπαρτ Ντε Βέβερ, έχουν «στηλώσει» τα πόδια.
Βεβαίως, η απομόνωση της Ρωσίας λόγω του πολέμου έχει ήδη επηρεάσει τον κλάδο και τις συναλλαγές στα μεγάλα κέντρα του κλάδου, όπως η Αμβέρσα. Όμως, όπως και στην περίπτωση των ορυκτών καυσίμων, οι Ρώσοι αναζητούν και βρίσκουν εναλλακτικές αγορές για να διοχετεύσουν τους πολύτιμους λίθους σε ακατέργαστη μορφή, μέσω των οποίων καταλήγουν βέβαια στα διεθνή κέντρα όπως το Βέλγιο.
Υπό την έννοια αυτή πολλοί θεωρούν ότι, αντί των οριζόντιων κυρώσεων, θα ήταν πιο αποτελεσματική η δημιουργία ενός καλύτερου συστήματος διαφάνειας, όπου θα υπήρχε πιο αξιόπιστη καταγραφή της προέλευσης των λίθων. Ένα τέτοιο διεθνές ή έστω διατλαντικό σύστημα που θα αγκαλιάζει τους συμμάχους του Κιέβου θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό, αλλά σίγουρα θα χρειαζόταν χρόνο για να στηθεί, πόσο μάλλον να λειτουργήσει. Και στο μεταξύ οι διάδρομοι θα είναι ανοιχτοί για τα πολύτιμα ρωσικά πετράδια…