Ακήρυκτος πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ για τις πράσινες επενδύσεις
Σε εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες καθαρής ενέργειας έχουν αποδυθεί πολιτείες των ΗΠΑ με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρά την αντίδραση της ΕΕ.
Το δέλεαρ για την προσέλκυση γνωστών ονομάτων της επιχειρηματικής Ευρώπης είναι ο εμβληματικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA) που ψήφισε η αμερικανική κυβέρνηση τον Αύγουστο, o oποίος προβλέπει φοροαπαλλαγές και επιχορηγήσεις για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.
Αποστολές αξιωματούχων από το Μίτσιγκαν, τη Τζόρτζια, το Οχάιο και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ γύρισαν την Ευρώπη για να εξηγήσουν σε επιχειρηματίες τα οφέλη που θα έχουν από τον IRA.
«Δεν νομίζω ότι "στρατολογούσαμε" ποτέ εταιρείες τόσο ενεργά όπως τώρα», δήλωσε ο Τζάστιν Κέχερ, διευθυντής διεθνών υποθέσεων της JobsOhio. Αντιπροσωπεία από το Οχάιο συναντήθηκε με «πράσινες» εταιρείες της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου το περασμένο τετράμηνο.
Ο IRA προβλέπει περίπου 370 δισ. δολάρια για επιχορηγήσεις πράσινων επενδύσεων και πρόκειται για την πιο φιλόδοξη προσπάθεια της Αμερικής να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, μετά από τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ που πάγωσε κάθε σχετική προσπάθεια του προκατόχου του.
Η αντίδραση της ΕΕ
Ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών που επέκριναν τις ΗΠΑ για διακριτική μεταχείριση κατά των εταιρειών της ΕΕ, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να προαναγγέλλει αντίστοιχη στήριξη για επενδύσεις στην Ευρώπη, χωρίς όμως ακόμη να είναι σαφές το βεληνεκές της και αν και σε ποιο βαθμό θα υπάρξει κοινή χρηματοδότηση, αντίστοιχα με ό,τι έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η αντίδραση της ΕΕ στην αμερικανική πρωτοβουλία θα είναι το θέμα που θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής πρέπει να δοθεί με «την οικοδόμηση των διατλαντικών αλυσίδων αξίας και όχι με τον διαχωρισμό τους».
Η κυρία φον ντερ Λάιεν, δήλωσε από το Νταβός ότι «η ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστικοί με προσφορές και κίνητρα που είναι σήμερα διαθέσιμα εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης» μπορεί να οδηγήσει την ΕΕ να χαλαρώσει τους περιορισμούς της – στο πλαίσιο των κανόνων που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις - για τέτοιες επιχορηγήσεις.
Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με τον αμερικανικό νόμο, ενώ ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο, διαμαρτυρήθηκε για τον «πολύ επιθετικό τρόπο» που οι ΗΠΑ προσέγγισαν τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Οι αμερικανοί στο Νταβός
Μέχρι να κινητοποιηθεί, ωστόσο, η Ευρώπη, η εκστρατεία των Αμερικανών εντείνεται , όπως έδειξε η επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός των κυβερνητών του Μίτσιγκαν, της Τζόρτζια και του Ιλινόις καθώς και του γερουσιαστή, Τζο Μάντσιν, της Δυτικής Βιρτζίνια, ενός από τους αρχιτέκτονες του IRA.
«Είμαι εντυπωσιασμένος από την πληθώρα των δραστηριοτήτων κυβερνήσεων αμερικανικών πολιτειών, από οργανισμούς επιχειρηματικής ανάπτυξης, κρατικούς αναπτυξιακούς φορείς, που προσπάθησαν επίμονα να μας δελεάσουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Meyer Burger, μίας εταιρείας κατασκευής ηλιακών πάνελ με έδρα την Ελβετία.
«Αν η ΕΕ δεν ακολουθήσει μα κάτι αντίστοιχο, όπως ο IRA, τότε μπορεί να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, παρά να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ευρώπη», πρόσθεσε. Η εταιρεία του έχει ήδη εργοστάσιο στην Αριζόνα.
Τουλάχιστον 20 νέα εργοστάσια παραγωγής καθαρής ενέργειας ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ μετά τον IRA, σύμφωνα με την the American Clean Power Association, με πάνω από τα μισά να προέρχονται από ξένες εταιρείες.
Με πληροφορίες από Imerisia.gr