Για απάτη-μαμούθ κατηγορείται ο «Ρόμπιν Χουντ» της αγοράς κρυπτονομισμάτων
Μετά τον Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, ιδρυτή του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, ο οποίος κατηγορείται για απάτες πολλών δισ. δολαρίων εις βάρος των πελατών του, ένας άλλος πρώην επικεφαλής μεγάλης εταιρείας κρυπτονομισμάτων διώκεται για αντίστοιχα αδικήματα.
Πρόκειται για τον Αλεξ Μασίνσκι, τον συνιδρυτή της χρεοκοπημένης τράπεζας crypto, Celsius Network, εναντίον του οποίου η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, κατέθεσε αγωγή για παραπλάνηση των επενδυτών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν αυτοί μεγάλες ζημιές.
Aπέκρυπτε ζημιές
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο 57χρονος Μασίνσκι, ο οποίος αυτοχαρακτηριζόταν ως σύγχρονος Ρόμπιν των Δασών, προέβαλε ψευδώς την εικόνα της Celsius ως μίας ασφαλούς εναλλακτικής στις τράπεζες, ενώ απέκρυπτε τις ζημιές εκατοντάδων δολαρίων που είχε από επικίνδυνες τοποθετήσεις των καταθέσεων των επενδυτών.
Η αγωγή που άσκησε η Τζέιμς αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον τομέα των crypto, ο οποίος έχει συγκλονισθεί από τις κατηγορίες κατά του Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ.
Η πορεία του Μασίνσκι
Ο Μασίνσκι, ουκρανικής καταγωγής που η οικογένειά του μετανάστευσε στο Ισραήλ, αποφάσισε να μετακινηθεί στη Νέα Υόρκη μετά από ένα ταξίδι που είχε κάνει εκεί το 1988.
Ίδρυσε οκτώ εταιρείες και εισήλθε στον χώρο των crypto, όταν στο ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών του, Governing Dynamics, ήρθε ως στρατηγικός εταίρος η εταιρεία blockchain, MicroMoney. To 2017, προχώρησε στην ίδρυση της Celsius.
Στα νεανικά του χρόνια, ο Μασίνσκι αγόραζε κατασχεμένα προϊόντα από δημοπρασίες στο ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και τα μεταπωλούσε με κέρδος.
Ο Μασίνσκι κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 1,5 δισ. δολάρια για να συστήσει διάφορες εταιρείες, τα οποία απέφεραν πάνω από 3 δισ. δολάρια όταν ο ίδιος και άλλοι επενδυτές τις πούλησαν, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, στην οποία επίσης σημειώνει ότι έχει περισσότερες από 50 πατέντες.
Υποσχόταν μεγάλες επενδύσεις
Η Celsius υποσχόταν στους επενδυτές αποδόσεις έως 17%, από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των crypto. «Τα παίρνουμε από τους πλούσιους», φέρεται ότι δήλωνε ο ίδιος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Στις αρχές του 2022, είχε συγκεντρώσει 20 δισ. δολάρια σε ψηφιακά assets από επενδυτές, αλλά η εταιρεία του δυσκολευόταν να δημιουργήσει αρκετά έσοδα για να πληρώνει τις υπεσχημένες αποδόσεις, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε πολύ πιο επικίνδυνες επενδύσεις, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο.
Η Celsius χορηγούσε δάνεια εκατοντάδων εκατ. δολαρίων χωρίς εξασφαλίσεις και επένδυε εκατοντάδες εκατ. δολάρια σε μη ρυθμισμένες αποκεντρωμένες χρηματοδοτικές πλατφόρμες.
Ο Μασίνσκι, ο οποίος φορούσε μπλουζάκια με σλόγκαν, όπως «οι τράπεζες δεν είναι φίλοι σας», συνέχισε να παραπλανά τους επενδυτές ότι δήθεν η Celsius είχε μεγάλες αποδόσεις μέσα από επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, αναφέρει η αγωγή της εισαγγελέως της Νέας Υόρκης.
Η Celsius υπέβαλε αίτηση για χρεοκοπία στις 13 Ιουλίου με βάση το άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα για την προστασία από τους πιστωτές, καταγράφοντας έλλειμμα 1,19 δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της.