Σε συζητήσεις με την Τουρκία η Βουλγαρία για την προμήθεια LNG
Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ροσέν Χριστόφ, για συζητήσεις σχετικά με τη μακροχρόνια πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς LNG της Τουρκίας και τη μεταφορά του αερίου στα σύνορά της.
Στις συζητήσεις επί τουρκικού εδάφους συμμετέχουν επίσης οι επικεφαλής της βουλγαρικής κρατικής εταιρείας αερίου Bulgargaz και του διαχειριστή αερίου, Bulgartransgaz. Από την πλευρά των Βούλγαρων εκφράζεται η αισιοδοξία ότι εντός του Δεκεμβρίου θα υπάρξει συμφωνία με τους Τούρκους για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Τον Απρίλιο, η Ρωσία, η οποία κάλυπτε το 95% των αναγκών σε αέριο της γειτονικής χώρας, είχε διακόψει τις προμήθειες καθώς η Βουλγαρία είχε αρνηθεί να πληρώνει σε ρούβλια.
Ο κ. Ροσέν Χριστόφ δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Bulgargaz και της τουρκικής εταιρείας Botas προχωρούν γρήγορα και ελπίζει πως μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν τη λήξη του 2022.
«Εχουμε διαβουλεύσεις για να εξασφαλίσουμε μία δυναμικότητα 1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο σε τουρκικούς τερματικούς σταθμούς LNG και για τη μεταφορά του αερίου μέσω του δικτύου της Botas στα σύνορά μας», πρόσθεσε.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή έχουμε αρκετές προσφορές για μεταφορά φορτίων LNG, αλλά δεν έχουμε που να τα ξεφορτώσουμε. Είμαστε σταθερά δεσμευμένοι να κόψουμε την εξάρτησή μας από τη Ρωσία», συνέχισε.
Προμήθειες LNG και από την Ελλάδα
Η Βουλγαρία θέλει να κατοχυρώσει δυναμικότητα στα τουρκικά terminals για εισαγωγές 1 δισ. κυβικών μέτρων LNG τον χρόνο έως το 2036.
Η δυναμικότητα για το 2023 θα είναι μικρότερη, καθώς η Bulgargaz έχει κλείσει θέση για αρκετούς μήνες σε ελληνικό τερματικό σταθμό LNG.
Για να λαμβάνει καλύτερες τιμές για το LNG, η Bulgargaz πιθανόν να προσχωρήσει στις προχωρημένες διαπραγματεύσεις της Botas με σημαντικούς Αμερικανούς και Ευρωπαίους παραγωγούς LNG.
Σήμερα, η Βουλγαρία εισάγει 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο από το Αζερμπαϊτζάν και καλύπτει το υπόλοιπο των αναγκών της, περίπου 3 δις. κυβικά μέτρα ετησίως, με εισαγωγές LNG από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Ενέργειας, η Βουλγαρία θα καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών της σε αέριο με εισαγωγές LNG από την Τουρκία, το ένα τρίτο μέσω του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη που θα λειτουργήσει το 2024 και το ένα τρίτο με προμήθειες από το Αζερμπαϊτζάν.
Με πληροφορίες από Imerisia.gr