Η Ευρωβουλή ζητεί την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου
Την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ζητά και η Ευρωβουλή, με ψήφους 454 υπέρ έναντι 130 κατά.
Οι ευρωβουλευτές καλούν τις λιβυκές αρχές να ακυρώσουν το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα και ζητούν τον τερματισμό ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος της Λιβύης, ενώ ζητούν από τη Ρωσία, τη Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη χώρα.
Παράλληλα καλούν τις λιβυκές αρχές να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.
Το κείμενο προέρχεται από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και επισημαίνει την ανάγκη για σταθερή πολιτική μετάβαση και για εθνική συμφιλίωση μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών.
Οι ευρωβουλευτές σύμφωνα με την ΕΡΤ καλούν επίσης την ΕΕ να στηρίξει τη Λιβύη στην προσπάθεια επίτευξης ενότητας μέσω συνταγματικής μεταρρύθμισης, και επίσης την στήριξή στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
Η Ευρωβουλή ζητεί να διοριστεί, κατά προτεραιότητα, ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τη Λιβύη.
Το μεταναστευτικό ζήτημα
Η Ευρωβουλή ζητά, ακόμη, να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου με στόχο την πλήρη προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, να διασφαλιστεί ότι τα ιδιωτικά σκάφη συμμορφώνονται με το σχετικό δίκαιο και συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές και τον Frontex, να αποβιβάζονται οι μετανάστες που διασώζονται σε ασφαλείς τόπους, και τα νότια κράτη μέλη της ΕΕ να μην φέρουν μόνα τους την ευθύνη της αποβίβασης και της υποδοχής.
Επιπλέον καλεί όλους τους παράγοντες στη Λιβύη να απόσχουν από τη χρήση του πετρελαίου ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και να διατηρήσουν ανοικτά όλα τα φρέατα και τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου. Θέλουν η ΕΕ να εργαστεί για μια πιο σταθερή ενεργειακή εταιρική σχέση με τη Λιβύη, η οποία θα συμβάλει στην αύξηση των δυνατοτήτων της Λιβύης στον τομέα και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες ως άκυρο και παράνομο, ενώ χθες Τρίτη Ελλάδα και Αίγυπτος σε μια κίνηση ματ υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία που θα θωρακίσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.