Συστάσεις από State Department και Μακρόν στον Ερντογάν
Τον... μπελά του φαίνεται πως έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Γαλλία όσον αφορά τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες κατά της Ελλάδας στο Αιγαίο και -κυρίως- στην Ανατολική Μεσόγειο.
Λίγες ώρες έπειτα από το τετ α τετ Μπάιντεν-Ερντογάν, ήρθε το ράπισμα προς την Άγκυρα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ στην απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών για την παραχώρηση καθεστώς παρατηρητή στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.
Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ.
Όπως ανέφερε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν δηλώσεις που ζητούν την αναγνώριση της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου". Λυπούμαστε για την απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών να δεχθεί ως παρατηρητή μια οντότητα χωρίς διεθνή αναγνώριση. Η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού».
Τέλος, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία της Κύπρου για επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κύπριων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν ο οποίος ζήτησε από τον ομόλογό του της Τουρκίας «να αποφευχθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Ερντογάν, να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναθέρμανση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει σε μόνιμη βάση η δυναμική αποκλιμάκωσης του προηγούμενου έτους.
Όπως αναφέρει το Ελιζέ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το ουκρανικό, όπου ο κ. Μακρόν εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία αναφορικά με τις επιλογές της Ρωσίας, ενώ οι δύο πρόεδροι επανέλαβαν την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Ως προς το ζήτημα της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν πως, προς το συμφέρον της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, οι εξαγωγές θα πρέπει να συνεχιστούν τόσο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όσο και μέσω των ευρωπαϊκών ποταμών.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι υπολογίζει στη βοήθεια της Τουρκίας σε σχέση με την αντιμετώπιση κάθε απόπειρας αποφυγής των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει πως ελπίζει ότι το ζήτημα θα λήξει σύντομα, κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Ως προς τα θέματα του Καυκάσου, τα οποία επίσης απετέλεσαν σύμφωνα με το Ελιζέ αντικείμενο διαβούλευσης, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επανάληψης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενώ εκ παραλλήλου τάχθηκε και υπέρ της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία.
Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος συλλυπήθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλο το τουρκικό λαό αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη και διαβεβαίωσε την τουρκική πλευρά ότι η Γαλλία της συμπαραστέκεται στον αγώνα της ενάντια στην τρομοκρατία.
Η συνάντηση με τον Μπάιντεν και τα F16
Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν είχε ταχθεί υπέρ των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ -υποστηρίζοντας ότι μια αλλαγή στην Γερουσία θα φέρει πιο κοντά την Άγκυρα στην προμήθεια F-16, την οποία μπλοκάρει ο Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μενέντεζ-, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σήμερα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, τη στήριξή του στην Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών μαχητικών.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι είπε στον Ταγίπ Ερντογάν ο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G-20 στο Μπαλί.
Η συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Μετά από καιρό, ικανοποιείται η επιθυμία του Ερντογάν να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του -μια συνάντηση που προς μεγάλο εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου δεν είχε πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφερθεί πολλές φορές εναντίον των ΗΠΑ, τόσο για το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αγοράς F-16 όσο και για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεών του αλλά και δηλώσεών του προς δημοσιογράφους το περασμένο διάστημα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εάν δεν «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα με τα F-16, τότε η Άγκυρα θα στραφεί σε άλλες αγορές, κλείνοντας επί της ουσίας το «μάτι» στη Ρωσία, αλλά και στη Βρετανία.