Γκαουτάμ Αντάνι: Ο Ασιάτης μεγιστάνας που θα δώσει ρεύμα στην Ευρώπη από το Μαρόκο
O πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, o Γκαουτάμ Αντάνι βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Μαρόκο.
Το εν λόγω έργο, το οποίο θα στοχεύει στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων χωρίς εκπομπές ρύπων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg και θα αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους για ανάπτυξη καθαρής ενέργειας του ομίλου εκτός Ινδίας και θα μπορούσε να έχει συνολική ισχύ 10 γιγαβάτ. Αυτό θα ήταν σχεδόν ίσο με την υφιστάμενη ικανότητα παραγωγής ενέργειας του Μαρόκου.
Το νέο έργο, εφόσον προχωρήσει, θα παραδοθεί σε δύο στάδια των 5 γιγαβάτ και περιλαμβάνει σχέδια για την παροχή ενέργειας σε τοπικό επίπεδο και την εξαγωγή μέρους της ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας στην Ευρώπη.
Ο όμιλος βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τον κρατικό όμιλο OCP Group του Μαρόκου για την πώληση υδρογόνου, το οποίο η εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αμμωνίας χωρίς άνθρακα.
Η μετοχή της Adani Green σημείωσε άνοδο 3,6% αυτή την εβδομάδα, τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών και ξεπέρασε την άνοδο 2,4% του δείκτη αναφοράς.
Μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να δούμε πράσινο υδρογόνο να εξάγεται στην Ευρώπη, δεδομένης της προόδου της τεχνολογίας. Ένα έργο πράσινου υδρογόνου 4GW στη Σαουδική Αραβία προβλέπεται να χρειαστεί τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Τα κράτη της Βόρειας Αφρικής και ορισμένα μέρη της Μέσης Ανατολής χαρακτηρίζονται όλο και περισσότερο ως δυνητικοί μεγάλοι κόμβοι πράσινου υδρογόνου, λόγω της άφθονης ηλιοφάνειας και του ανέμου που διαθέτουν, καθώς και της εγγύτητάς τους σε βασικές εξαγωγικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
Τον Ιούλιο, η ReNew Energy Global με έδρα την Ινδία υπέγραψε αρχική συμφωνία για την κατασκευή ενός έργου πράσινου υδρογόνου στην Αίγυπτο ύψους 8 δισ. δολαρίων.
Ο Αντάνι στοχεύει να καταστήσει την αυτοκρατορία του τον μεγαλύτερο παραγωγό καθαρής ενέργειας στον κόσμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αν και συνεχίζει να πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.