Σύνοδος Κορυφής: «Καρφιά» Γαλλίας κατά Γερμανίας για το πακέτο των 200 δισ. ευρώ
Αιχμές κατά της Γερμανίας άφησε και η Γαλλία για το πακέτο στήριξης των 200 δισ. ευρώ που μονομερώς ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Συγκεκριμένα η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ζήτησε «καλύτερο συντονισμό» των εθνικών προγραμμάτων και προειδοποίησε ότι το τεράστιο γερμανικό πακέτο για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απειλεί να αποδυναμώσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
«Είναι νόμιμο και φυσιολογικό τα κράτη μέλη να αναζητούν λύσεις για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον πληθωρισμό και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Το κάνουμε κι εμείς», παραδέχεται το Μέγαρο των Ηλυσίων εν όψει της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πράγας την Παρασκευή.
«Το ζήτημα που τίθεται αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους δημοσιογράφους.
«Τώρα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε αυτή η νόμιμη στήριξη να είναι συμβατή με την λειτουργία των ολοκληρωμένων οικονομιών μας», δήλωσε η ίδια προεδρική πηγή.
Το θέμα είναι «ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων που δεν έχουν κατά κανέναν τρόπο τις ίδιες διαστάσεις», είπε ο ίδιος άνθρωπος.
Η Γερμανία δέχεται βροχή κατηγοριών για το πρόγραμμα ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Το Βερολίνο κατηγορείται ότι κάνει το δικό του παιγνίδι, την ώρα που από την πλευρά των Βρυξελλών και από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απευθύνονται εκκλήσεις για περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.
«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα», επέμεινε χθες ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.
Από την πλευρά της, η Προεδρία της Γαλλίας αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον καγκελάριο για το θέμα. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με το Βερολίνο... δεν υπάρχουν διαφορές για τα θέματα αυτά», διαβεβαίωσε η πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.
«Υπάρχει συλλογική συνείδηση και στις δύο όχθες του Ρήνου για την διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων, για την ανάγκη συντονισμού και αλληλεγγύης», είπε.
«Υπάρχει μάλλον σύγκλιση για να προχωρήσουμε μαζί και να ξαναδώσουμε ώθηση τόσο στην διμερή σχέση, όσο και στις γαλλογερμανικές θέσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα», υπογράμμισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος 'Ολαφ Σολτς, οι οποίοι δείπνησαν μαζί την Δευτέρα στο Βερολίνο, θα ξανασυναντηθούν πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο της Πράγας.
«Μπορούμε να υπενθυμίσουμε και άλλα περιστατικά κατά τα οποία η καγκελάριος Μέρκελ είχε λάβει αποφάσεις, λιγότερο ή περισσότερο συντονισμένες, κυρίως ως προς τα μεταναστευτικά θέματα», κατέληξε η πηγή.
Η Ιταλία και άλλες χώρες θεωρούν ότι μονομερείς ενέργειες τόσο μεγάλης εμβέλειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, δεδομένου ότι δεν έχουν όλες οι χώρες δημοσιονομικά τη δυνατότητα να δαπανήσουν τόσο μεγάλα ποσά.
H απόφαση αυτή συνδέεται και με την στάση που έχει τηρήσει το Βερολίνο τον τελευταίο καιρό, εμποδίζοντας αφενός την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αφετέρου νέο κοινό δανεισμό.
Οι επικριτές της Γερμανίας καταγγέλλουν ότι η στάση αυτή οδηγεί σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων, καθώς ενώ το Βερολίνο απορρίπτει τις προτάσεις των άλλων χωρών-μελών, το ίδιο έχοντας την οικονομική ισχύ «οχυρώνεται» έναντι της ενεργειακής κρίσης -μια δυνατότητα που άλλες πιο αδύναμες οικονομικά χώρες δεν έχουν. Ενδεικτικό είναι ότι η εύρωστη Γαλλία έχει συγκεντρώσει 67 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ιταλία 68 δισεκατομμύρια.
Ο Γερμανός υπουργός Κρίστιαν Λίντνερ προσπάθησε να κατευνάσει τους ομολόγους του. Έκανε λόγο για παρεξήγηση, δεδομένου ότι το πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν αφορά το 2022, αλλά και τα δύο επόμενα χρόνια. Συνεπώς, όπως είπε, το ποσό δεν είναι μεγάλο λαμβανομένων υπόψη των προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία η διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, εμφανίστηκε επίσης ανήσυχος για τις επιπτώσεις της γερμανικής απόφασης στην ευρωπαϊκή οικονομία, υποστηρίζοντας ότι κατανοεί τις αντιδράσεις των άλλων χωρών.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να τονώσουν τις οικονομίες τους, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη αλληλεγγύη και ενεργοποίηση νέων κοινών εργαλείων για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Παράλληλα, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, σε επιστολή του προς τις «27» κυβερνήσεις της ΕΕ τονίζει: «Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, να μην ενθαρρύνουμε έναν αγώνα επιδοτήσεων και να μη θέσουμε υπό αμφισβήτηση την αρχή της αλληλεγγύης».
Είναι προφανές ότι η εισήγηση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με «εργαλείο» το (προσωρινό) πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου δεν κατέστη αρκετή για να ηρεμήσει τα πνεύματα μεταξύ των «27», με τις αναταράξεις να συνεχίζονται παραμονές της Συνόδου Κορυφής, καθώς ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για συμφωνία, που μέχρι στιγμής δεν υφίσταται.