Ετοιμη η πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, σκληρό μπρα ντε φερ εντός της ΕΕ
Όλο και πιο κοντά στο να ζητήσουν από την Κομισιόν να προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας συνολικής πρότασης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, βρίσκονται τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters το θέμα αναμένεται να ανακινηθεί και εν τέλει να δρομολογηθεί κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, την προσεχή Παρασκευή,
Το Reuters υποστηρίζει πως έχει στα χέρια του το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των ηγετών της Ένωσης, δια της οποίας θα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσει γρήγορα τις διαδικασίες, ώστε να σχηματιστούν βιώσιμες λύσεις για την μείωση των ενεργειακών τιμών, μέσω της επιβολής πλαφόν.
Βεβαίως, αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμη κι αν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν γρήγορα στη διαμόρφωση ενός τέτοιου σχεδίου, αυτό δεν σημαίνει πως θα επικυρωθεί από το σύνολο των κρατών μελών με την ίδια ταχύτητα ή ευκολία.
Το μεγάλο μπρα-ντε-φερ
Είναι, άλλωστε, γνωστό πως ειδικά το ζήτημα του πλαφόν έχει διχάσει την ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 15 κράτη μέλη της Ε.Ε. που τάσσονται με θέρμη υπέρ του πλαφόν, προσυπογράφοντας και επιστολή που είχε σταλεί προ ημερών προς την Κομισιόν μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.
Χώρες του βορρά, μεταξύ τους και η Γερμανία, έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις απέναντι στο μέτρο, φοβούμενες πως μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στο σχέδιο που εγκρίθηκε, δεν σημειώθηκε πρόοδος αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα του πλαφόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση κανένα κράτος-μέλος δεν τόλμησε να πει «όχι» ρητά, αλλά οι... επιφυλακτικοί στάθηκαν στην ανάγκη διασφάλισης της επάρκειας του εφοδιασμού για να μην υπάρξουν ελλείψεις.
Σκληρό παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής
Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση αυτή, δεν πτόησε τους «15» που επιμένουν στην άσκηση πιέσεων προς την κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν με το επιχείρημα πως εκφράζουν την πλειοψηφία της ευρωπαϊκής οικογένειας. Στο τραπέζι δε, της Συνόδου Κορυφής το… παζάρι προμηνύεται σκληρό.
Πάντως, η άκαμπτη ρωσική στάση δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τους φόβους των κρατών που ανησυχούν για προβλήματα επάρκειας το χειμώνα. Νωρίτερα η Gazprom, με ανακοίνωση της, κλιμάκωσε την πίεση ειδικά προς τη Γερμανία, παραθέτοντας στοιχεία αναφορικά με τα επίπεδα ζήτησης στην Ευρώπη και τα επίπεδα φυσικού αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης επισημαίνοντας πως τα αποθέματα που έχουν σχηματιστεί δεν επαρκούν. Υποστήριξε δε, πως ειδικά για τη Γερμανία τα αποθέματα φτάνουν μόνο για δύο μήνες, με βάση τα επίπεδα ζήτησης την υψηλή χειμερινή περίοδο.
Με πληροφορίες από Imerisia.gr