Ρωσία: Φαραονική φιέστα Πούτιν για τις προσαρτήσεις τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Κρεμλίνο η τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησής των τεσσάρων περιφερειών, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, της Ουκρανίας, στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Οι βαριές χρυσές πόρτες της αίθουσας του Κρεμλίνου άνοιξαν λίγο μετά τις 3:20 ώρα Ελλάδας και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την ομιλία του, με αφορμή την υπογραφή των τεσσάρων διαταγμάτων προσάρτησης.
«Ο λαός αποφάσισε. Η Ρωσία έχει τέσσερις νέες περιοχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ηγέτης. «Όσοι έχασαν τη ζωή τους στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση είναι ήρωες της Μεγάλης Ρωσίας», σημείωσε κάνοντας αναφορά στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης που χώρισε τους ανθρώπους από τη Μητέρα Πατρίδα.
Ο ίδιος βέβαια ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μια ανασύσταση της Σοβιετικής Ένωσης.
«Φυσικό δικαίωμα τα δημοψηφίσματα»
«Τα δημοψηφίσματα είναι φυσικό δικαίωμα όσων ψήφισαν» είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ανακοινώνοντας ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ανακήρυξη των τεσσάρων περιοχών ως ρωσικά εδάφη.
Τόνισε ότι οι κάτοικοι των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας που σχεδιάζει να προσαρτήσει έχουν πάρει την απόφασή τους. «Τα αποτελέσματα είναι γνωστά», είπε.
«Είμαι βέβαιος ότι η Ομοσπονδιακή Συνέλευση θα υποστηρίξει τα τέσσερα νέα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας... γιατί αυτή είναι η βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Πούτιν υπό τους ήχους χειροκροτημάτων.
Συνέχισε λέγοντας ότι τα αποτελέσματα είναι «φυσικό δικαίωμα» όσων ψήφισαν τονίζοντας ότι «οι κάτοικοι της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντονέσκ και του Λουχάνσκ θα γίνουν Ρώσοι πολίτες για πάντα».
Σε κάποιο σημείο ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τους Ρώσους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία.
«Οι Αρχές του Κιέβου πρέπει να σεβαστούν τη θέληση αυτών των ανθρώπων», τόνισε ο Πούτιν και συμπλήρωσε πως «Κι εμείς θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια αυτών των περιοχών. Θα εξασφαλήσουμε την υγεία, την εκπαίδευση και φυσικά θα αυξήσουμε τα επίπεδα της ασφάλειας αυτών των περιοχών».
Στο πλαίσιο της ιδίας ομιλίας ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε παράλληλα ότι η Μόσχα είναι τώρα έτοιμη για συνομιλίες.
«Άπληστη η Δύση»
Ο Πούτιν χαρακτήρισε τη Δύση ως «άπληστη», λέγοντας ότι επιθυμεί η Ρωσία να γίνει «αποικία» της. Γι' αυτό, συνέχισε, η Δύση διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» ενάντια στη Ρωσία θέλοντας να τη «γονατίσει».
«Δεν θέλουν να μας δουν ως μια ελεύθερη κοινωνία Θέλουν να μας δουν ως ένα πλήθος σκλάβων», είπε χαρακτηριστικά.
Και, εν μέσω χειροκροτημάτων, είπε: «Δεν χρειάζονται τη Ρωσία. Εμείς χρειαζόμαστε τη Ρωσία».
Συνεχίζοντας τη ρητορική του κατά της Δύσης, ο Πούτιν επιτέθηκε στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, κατηγορώντας τις για σαμποτάζ.
Αναφερόμενος στους Βρετανούς ως «Αγγλοσάξονες», λέει ότι βοήθησαν «να οργανωθούν εκρήξεις αγωγών στα Βαλκάνια», κάνοντας έτσι αναφορά στις διαρροές των αγωγών Nord Stream. Εν συνεχεία, επιτέθηκε όμως συνολικά στη Δύση την οποία κατηγόρησε ακόμη και για «σατανισμό».
Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στον αμερικανικό στρατό ως «βάρβαρο», πριν καταδικάσει την επέκταση του ΝΑΤΟ.
Επανέφερε επίσης και τις πυρηνικές του απειλές, υποστηρίζοντας μάλιστα πως υπάρχει ιστορικό προηγούμενο λόγω των αμερικανικών πυρηνικών πληγμάτων κατά της Ιαπωνίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρώπη πως συμπορεύεται με τις ΗΠΑ στο μέτωπο των κυρώσεων.
«Παλεύουμε για τη μεγάλη, ιστορική Ρωσία. Δεν θα υπάρξει καμία δυτική ηγεμονία», διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος ηγέτης.
Ο πρόεδρος Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του εν μέσω χειροκροτημάτων και αμέσως μετά ξεκίνησε η τελετή της υπογραφής των διαταγμάτων προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών.
Τα δημοψηφίσματα
Σημειώνεται ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Τις προηγούμενες ημέρες οι τέσσερις περιοχές πραγματοποίησαν δημοψηφίσματα, με τα οποία ο πληθυσμός των περιοχών τάχθηκε σε συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, αν και όχι χωρίς ενστάσεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος να «περιφρουρήσει» τα συγκεκριμένα εδάφη, με όποιον τρόπο χρειαστεί, ενώ κατά το διάγγελμα του πριν λίγες ημέρες είχε παίξει και το «χαρτί» των πυρηνικών.
Σύμφωνα με αναλυτές ο Πούτιν με την επισημοποίηση της προσάρτησης των εδαφών που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός θέλει να δείξει ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί, δεν πρόκειται να κάνει πίσω και πως είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τα εδάφη με κάθε τρόπο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να μιλήσει μπροστά στους βουλευτές της Δούμας. Βάσει νόμου, το Ομοσπονδιακό το Σώμα θα πρέπει να εγκρίνει τα νομοσχέδια για τις προσαρτήσεις πριν ο Πούτιν τα υπογράψει.
Ταυτόχρονα στη Μόσχα, θα διεξαχθεί μεγάλη συναυλία κοντά στην Κόκκινη Πλατεία. «Μαζί για πάντα» έγραφε σύμφωνα με τον Guardian, ένα από τα μεγάλα πανό που θα αναρτηθούν για να γιορτάσουν την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών. Την ίδια ώρα μεγάλα ρωσικά κανάλια έχουν βάλει αντίστροφη μέτρηση μέχρι την Παρασκευή και την ομιλία στο Κρεμλίνο.
Αυστηρό μήνυμα Κρεμλίνου
Εν τω μεταξύ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι «η Μόσχα θα θεωρήσει επιθέσεις κατά οποιουδήποτε τμήματος των περιοχών της Ουκρανίας που ετοιμάζεται να προσαρτήσει ως επιθετικές ενέργειες κατά της ίδιας της Ρωσίας».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει de jure και τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο πλαίσιο της κίνησής της να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι χρειάζεται ενδελεχής διεθνής έρευνα για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream. Ο Πεσκόφ δεν σχολίασε τις δηλώσεις του αρχηγού της ρωσικής υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών ότι «η Μόσχα διαθέτει στοιχεία που δείχνουν ρόλο της Δύσης» στις διαρροές.