Sell off ύψους 500 δισ. ευρώ για τη βρετανική οικονομία
Πρωτοφανείς είναι οι απώλειες για τη βρετανική οικονομία από την κεφαλαιοποίηση των κρατικών και των ιδιωτικών τίτλων μετά την ανάληψη της εξουσίας από την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας,
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως τουλάχιστον 500 δισ. δολάρια έκαναν φτερά από τις ρευστοποιήσεις μετοχών και ομολόγων, καθώς οι επενδυτές έπαθαν σοκ από την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, για την αντιμετώπιση της ύφεση και της ενεργειακής κρίσης..
Αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας σε μία περίοδο που η βρετανική οικονομία ήταν ήδη αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης, οι νέες δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Τρας προκάλεσαν ανησυχίες για εκτίναξη του πληθωρισμού και του χρέους ενώ τα επιτόκια αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.
Οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης πυροδότησαν τόσο έντονο sell-off ώστε η στερλίνα κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και προκάλεσαν συζήτηση για λήψη έκτακτων μέτρων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Ο δείκτης μετοχών FTSE 350, ο οποίος περιλαμβάνει μετοχές εξαγωγικών εταιρειών του FTSE 100 και μετοχές που εστιάζουν στην εγχώρια αγορά του FTSE 250, έχασε πάνω από 300 δις. δολάρια της κεφαλαιοποίησής του από τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν η Τρας κηρύχθηκε αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος.
Το ίδιο διάστημα, ένας δείκτης βρετανικών κρατικών ομολόγων έχασε περίπου 160 δις. στερλίνες (173 δις. δολάρια) όσον αφορά την αγοραία αξία του, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, ξεπερνώντας το 4% για πρώτη φορά από το 2010.
Τα ομόλογα με επενδυτική διαβάθμιση σε στερλίνα έχασαν περίπου 29 δις. δολάρια, ενώ η αξία των ομολόγων χωρίς επενδυτική διαβάθμιση (junk bonds) μειώθηκε κατά 1,4 δισ. δολάρια.