Προειδοποίηση από τον CEO της Uniper: «Τα χειρότερα είναι μπροστά μας στην ενεργειακή κρίση»
Τα χειρότερα είναι μπροστά μας στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση και τις ανησυχίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, προειδοποιεί ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper.
«Το έχω πει πολλές φορές φέτος (...)τα χειρότερα βρίσκονται ακόμη μπροστά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ, μιλώντας στο CNBC. «Αυτό που βλέπουμε στη χονδρική αγορά είναι 20 φορές η τιμή που είχαμε πριν από δύο χρόνια — 20 φορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε μια πραγματικά ανοιχτή συζήτηση με όλους όσους αναλαμβάνουν την ευθύνη για το πώς να το διορθώσουμε», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του έρχονται λίγες μέρες μετά το κλείσιμο από την κρατικά ελεγχόμενη ρωσική Gazprom του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, γεγονός που πυροδότησε ανησυχίες ότι τμήματα της Ευρώπης ενδέχεται να αναγκαστούν να καταφύγουν στην κατανάλωση ενέργειας με το δελτίο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ερωτηθείς εάν η Uniper θα μπορούσε να συνεργαστεί ξανά με την Gazprom σε περίπτωση που ο πόλεμος του Κρεμλίνου με την Ουκρανία τερματιστεί, ο κ. Μάουμπαχ είπε ότι η σχέση της εταιρείας με τη Ρωσία είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1970 και ο ίδιος είχε προσωπικά υπερασπιστεί την Gazprom ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Ότι, εκ των υστέρων, ίσως ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι δεν θα αξιοποιηθεί το αέριο, ίσως ήταν απλώς ευσεβής πόθος», είπε ο CEO της Uniper. «Νομίζω ότι αυτή η συνεργασία έχει φθαρεί και δεν νομίζω ότι μπορούμε να την αποκαταστήσουμε τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια. Επομένως, εστιάζουμε στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου», πρόσθεσε.
Η Uniper, ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας, έχει πληγεί σημαντικά από τις πολύ μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη. Προσφάτως ζήτησε μάλιστα επιπλέον 4 δισ. ευρώ από την κρατική τράπεζα της Γερμανίας KfW, μετά την πλήρη χρήση της υπάρχουσας πιστωτικής γραμμής των 9 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο, η Γερμανία συμφώνησε να στηρίξει την Uniper με ποσό 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας την εταιρεία την πρώτη μεγάλη ενεργειακή εταιρεία που επιδιώκει μια διάσωση.