Η Ρωσία έκλεισε και επίσημα τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
Και επίσημα η Ρωσία διακόπτει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι δυτικές κυρώσεις.
Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν θα συνεχιστούν πλήρως έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε το Κρεμλίνο.
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο προειδοποίησε τη Δύση ότι θα ανταπαντήσει αναφορικά με την πρόταση της Ομάδας των 7 (G7) να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
«Μπορούν μόνο να υπάρξουν μέτρα ως αντίποινα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν την Παρασκευή στο πλαφόν σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη Ρωσία αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ουκρανία αλλά η Μόσχα έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις πωλήσεις σε χώρες που το επιβάλλουν.
Βαθαίνει η κρίση στην Ευρώπη
Όπως είναι φυσικό οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν σήμερα το πρωί, ωθώντας την Ευρώπη βαθύτερα στην κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία της και στη διανομή ενέργειας με δελτίο.
Οι προθεσμιακές τιμές για παράδοση αερίου τον Οκτώβριο (TTF) έκαναν άλμα έως 35% καθώς η Gazprom ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν θα συνεχισθούν οι ροές μέσω του Nord Stream μετά από την τριήμερη συντήρησή τους.
Στις 10.11 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του TTF διαμορφωνόταν στα 265 ευρώ η μεγαβατώρα με άνοδο 22,5% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.
Πλαφόν στην τιμή
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν στην έκτακτη σύνοδο της Παρασκευής ριζικά μέτρα για τη μείωση των τιμών του ρεύματος, μεταξύ άλλων την επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου και την αναστολή λειτουργίας της διαπραγμάτευσης παραγώγων του ρεύματος.
Την ίδια ώρα η ΕΕ γεμίζει τις αποθήκες της φυσικού αερίου, σε μία προσπάθεια να προετοιμασθεί για την περικοπή των ρωσικών ροών και τα αποθέματά της, τα οποία είχαν φθάσει το 80% την προηγούμενη εβδομάδα, αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση σε ένα διάστημα του χειμώνα.
Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί όταν εξαντληθούν τα αποθέματα, προς το τέλος της περιόδου θέρμανσης, ή αν ο χειμώνας στην Ευρώπη είναι πολύ βαρύς.