Τέλος το ρωσικό αέριο για τη Γαλλία: Ανησυχία για την Ευρώπη
Η διαχειρίστρια του γαλλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz ανακοίνωσε ότι δεν λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω αγωγού από τις 15 Ιουνίου έπειτα «από τη διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας».
Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες τις παραδόσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κάτι που ενδέχεται να προκάλεσε τη διακοπή ανεφοδιασμού της Γαλλίας.
Η Γαλλία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο φτάνει στη χώρα είτε μέσω αγωγών είτε σε υγροποιημένη μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος φτάνει στη Γαλλία μέσω αγωγού από τη Γερμανία.
Η ροή είχε μειωθεί ήδη κατά 60% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη GRTgaz. Εδώ και δύο ημέρες οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν πέσει στο μηδέν.
Ωστόσο η Γαλλία εισάγει αέριο και από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία πρόσφατα αύξησε τις παραδόσεις της. Εξάλλου η χώρα αύξησε τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Όπως προβλέπει η Wood Mackenzie και σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το σενάριο να στερέψουν τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά την περίοδο της υψηλής ζήτησης του χειμώνα, στην περίπτωση που οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 διακοπούν πλήρως.
Εφόσον αυτό συμβεί, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να καλύψει το «κενό» που θα δημιουργηθεί και τα αποθέματα ενδέχεται να έχουν αδειάσει μέχρι τον Ιανουάριο. «Ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα αντιμετώπισης, ίσως θα πρέπει να επιβληθούν κάποιοι περιορισμοί στη ζήτηση», δήλωσε στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος του τμήματος φυσικού αερίου και LNG στη Wood Mackenzie, Μάσιμο Ντι Οντοάρντο
Εάν οι ροές του φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ενδέχεται να επηρεάσει τα αποθέματα, τα οποία είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν, σπέρνοντας αισιοδοξία ότι το μπλοκ θα μπορούσε να φτάσει το 80% μέχρι την πρώτη Νοεμβρίου.
Σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών, τα αποθέματα της Ευρώπης θα μπορούσαν να φτάσουν μόλις το 59% μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Και εάν ο αγωγός συνεχίσει να λειτουργεί στο 40% της χωρητικότητάς του, τότε τα αποθέματα θα γεμίσουν κατά περίπου 67%. Και στα δύο αυτά σενάρια, αναμένεται να έχουν εξαντληθεί μέχρι το τέλος του χειμώνα.