Κρεμλίνο: Η στήριξη της Δύσης στο Κίεβο καθυστερεί την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»
Η στρατιωτική βοήθεια και οι πληροφορίες που δίνουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία εμποδίζουν τη Ρωσία να ολοκληρώσει «γρήγορα» αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην ουκρανική επικράτεια, ανέφερε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως όλοι οι στόχοι που έθεσε η Μόσχα θα επιτευχθούν.
«Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το NATO στο σύνολό του μοιράζεται μόνιμα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών τους με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε συνδυασμό με τις προμήθειες όπλων (...), οι ενέργειες αυτές δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθεί γρήγορα η επιχείρηση», είπε ο κ. Πεσκόφ στον Τύπο, αντιδρώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times κατά το οποίο στοιχεία που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στον ουκρανικό στρατό του επέτρεψαν να βάλει στο στόχαστρο υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματικούς κοντά στα μέτωπα.
Το δημοσίευμα διαψεύστηκε χθες από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ενέργειες της Δύσης «δεν θα αποτρέψουν» την επίτευξη των στόχων που έθεσε η Μόσχα, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Βολές Ζελένσκι κατά Πούτιν για καταστροφή δομών υγείας
Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, έχει καταστρέψει εκατοντάδες νοσοκομεία και δομές υγείας κι έχει αφήσει τους γιατρούς χωρίς φάρμακα για να προσφέρουν περίθαλψη σε καρκινοπαθείς ή για να κάνουν επεμβάσεις, κατήγγειλε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τοποθετούμενος μέσω βιντεοσύνδεσης σε εκδήλωση οργάνωσης περίθαλψης και βοήθειας, ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι πολλές δομές υγείας δεν έχουν καν τα βασικά αντιβιοτικά στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, όπου μαίνονται μάχες.
«Αν σκεφτείτε μόνο τις υγειονομικές υποδομές, ως σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε σχεδόν 400 δομές υγείας: νοσοκομεία, μαιευτήρια, εξωτερικά ιατρεία», ανέφερε. Στις περιοχές που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα η κατάσταση είναι καταστροφική, συνέχισε.
Υπάρχει «παντελής έλλειψη φαρμάκων για καρκινοπαθείς», μεγάλα προβλήματα ή «έλλειψη ινσουλίνης για διαβητικούς», αδυναμία «να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις», ακόμα και «έλλειψη αντιβιοτικών».
Την 9η Μαρτίου, το Κίεβο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν παιδιατρικό νοσοκομείο και μαιευτήριο στη Μαριούπολη. Η Ρωσία το διέψευσε, κάνοντας λόγο για στημένες εικόνες με προπαγανδιστικούς σκοπούς, ισχυριζόμενη πως η δομή υγείας είχε μετατραπεί σε θέση ουκρανών στρατιωτικών.
ΜΜΕ: Με τη βοήθεια αμερικανικών πληροφοριών βύθισαν το Moskva οι Ουκρανοί
Δεδομένα που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να βυθίσουν το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva στα μέσα Απριλίου, κατά δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης χθες Πέμπτη.
Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως δεν ήταν ενήμερη για τα σχέδια των ουκρανικών δυνάμεων να πλήξουν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, διατείνονται οι εφημερίδες Washington Post και New York Times, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Κίεβο στοιχεία για την ακριβή θέση του καταδρομικού, εξήγησε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.
Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε στα μέσα του περασμένου μήνα. Η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptun. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς και έκρηξης μέρους του οπλισμού που έφερε στο κατάστρωμα.
Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Μετονομάστηκε («Μόσχα») μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, ανθυποβρυχιακά όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα (το θαλάσσιο αντίστοιχο του επίγειου συστήματος S-300), το καταδρομικό αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυάται την αντιαεροπορική άμυνα των υπολοίπων ρωσικών πολεμικών ανοικτά των ουκρανικών ακτών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.