Τραγωδία στη Μάγχη: Στους 27 οι νεκροί μετανάστες
Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος 27 μεταναστών στη Μάγχη, όταν βυθίστηκε πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, οδηγώντας Παρίσι και Λονδίνο σε συμφωνία για ενδυνάμωση των προσπαθειών κατά των διακινητών.
Μεταξύ των θυμάτων ήταν 17 άνδρες, δύο από τους οποίους πέθαναν στο νοσοκομείο, επτά γυναίκες και «τρεις νέοι», η ακριβής ηλικία των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί, δήλωσε η εισαγγελέας της Λιλ Καρόλ Ετιέν.
Δύο μετανάστες που διασώθηκαν «προφανώς ένας Σομαλός και ένας Ιρακινός» νοσηλεύονται και θα μπορέσουν να δώσουν σύντομα κατάθεση, πρόσθεσε η ίδια.
«Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο», τόνισε ο Μακρόν, ζητώντας «την έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για τη μεταναστευτική πρόκληση».
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι «θα γίνουν τα πάντα ώστε να βρεθούν και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι» του ναυαγίου στα ανοικτά του Καλαί, την οποία ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ χαρακτήρισε «τραγωδία».
«Σοκαρισμένος, συγκλονισμένος και βαθιά λυπημένος», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι επιθυμεί «να κάνει περισσότερα» με τη Γαλλία ώστε να αποθαρρυνθούν οι παράνομες διελεύσεις.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, ένας πέμπτος άνθρωπος συνελήφθη τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη με την υποψία ότι είναι διακινητής που συνδέεται με το ναυάγιο.
Ήδη τέσσερις διακινητές συνελήφθησαν χθες το απόγευμα με την υποψία ότι συνδέονται με την τραγωδία, είχε δηλώσει ο Νταρμανέν ο οποίος έχει μεταβεί στο Καλαί.
Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο πέμπτος διακινητής που συνελήφθη χθες το βράδυ «είχε πλαστές, γερμανικές πινακίδες αυτοκινήτου». «Είχε αγοράσει τις φουσκωτές βάρκες στη Γερμανία», πρόσθεσε.
Δύο επιζώντες, ένας Ιρακινός και ένας Σομαλός, έχουν υποστεί «σοβαρή υποθερμία», αλλά είναι «λίγο καλύτερα σήμερα», σημείωσε ο Νταρμανέν, τονίζοντας ότι σύντομα οι δύο άνδρες θα δώσουν κατάθεση στις αρχές.
«Από την 1η Ιανουαρίου έχουμε συλλάβει 1.500 διακινητές», τόνισε. Οι διακινητές ενεργούν όπως «οι μαφιόζικες οργανώσεις».
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη στήριξή μας επί του πεδίου, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε πόρους», τόνισε ο βρετανός υπουργός Μετανάστευσης, μιλώντας στο BBC TV.
«Είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε, κυριολεκτικά, ανθρώπους να πάνε εκεί και να βοηθήσουν και να συνδράμουν τις γαλλικές αρχές», πρόσθεσε.
«Είμαστε ξεκάθαροι: δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Γαλλία, αλλά ένα ζήτημα για το οποίο θέλουμε να συνεργαστούμε με τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους μας (…) προκειμένου να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο αυτών των συμμοριών», εξήγησε ο Φόστερ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «ενημέρωσε» τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας χθες, Τετάρτη, ότι «αναμένει πως οι Βρετανοί θα συνεργαστούν πλήρως και θα αποφύγουν να εργαλειοποιήσουν μια δραματική κατάσταση για πολιτικούς σκοπούς», μετά τον θάνατο 27 μεταναστών στη Μάγχη, ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε στην ανάγκη να ενεργήσουμε με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και με αποτελεσματικό πνέυμα συνεργασίας καθώς πρόκειται για ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, διευκρινίζοντας ότι «ο Γάλλος και η Βρετανίδα υπουργοί Εσωτερικών θα συνομιλήσουν σήμερα για το θέμα».
Στο μεταξύ η βρετανική κυβέρνηση επεσήμανε ότι πρότεινε στη Γαλλία κοινές αστυνομικές περιπολίες στις γαλλικές ακτές κατά μήκος της Μάγχης.
Όπως επεσήμανε ο Τομ Πέρσγκλοουβ, Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τη Μετανάστευση, στη διάρκεια της χθεσινής συνομιλίας που είχαν οι Τζόνσον και Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του, την οποία έχει απορρίψει στο παρελθόν το Παρίσι για λόγους κυριαρχίας, να οργανωθούν κοινές γαλλοβρετανικές περιπολίες στις γαλλικές ακτές προκειμένου να εμποδίζουν τους μετανάστες να ξεκινούν τον επικίνδυνο διάπλου.
«Ελπίζω πραγματικά οι Γάλλοι να επανεξετάσουν την πρόταση αυτή», δήλωσε μιλώντας στο BBC.
Ο Τζόνσον είχε καταγγείλει χθες, Τετάρτη, το βράδυ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης δεν ήταν «επαρκείς», λέγοντας ότι «δυσκολεύτηκα να πείσω κάποιους από τους εταίρους μας, κυρίως τους Γάλλους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Εξάλλου έπειτα από μια έκτακτη σύσκεψη της διυπουργικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων ο Τζόνσον δήλωσε: «Αυτό που προτείνουμε είναι να αυξήσουμε τη στήριξή μας, αλλά και να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στις επίμαχες παραλίες».
Σήμερα πολλές βρετανικές εφημερίδες φαίνεται να κατηγορούν το Παρίσι για τη χθεσινή τραγωδία. Η The Sun δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της μια περιπολία της γαλλικής αστυνομίας η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, άφησε μετανάστες να επιβιβαστούν σε φουσκωτή βάρκα.
«Πραγματικά, τώρα είναι η ώρα να εξαπολύσουμε κατηγορίες; (…) Είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε από κοινού τους διακινητές», αντέδρασε ο Γάλλος βουλευτής Μπρουνό Μπονέλ του κόμματος LREM του Μακρόν.
«Από τους 30.000 ανθρώπους που προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μάγχη, το 60% συνελήφθη», τόνισε μιλώντας στο Sky News, αν και παραδέχθηκε ότι αυτό δεν αρκεί. Όμως «αυτό συμβαίνει τη νύκτα σε μικρές παραλίες. Η αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού, ας είμαστε ρεαλιστές».