Ειδικό στρατό κομάντο ζητούν στρατηγοί της ΕΕ

Ειδικό στρατό κομάντο ζητούν στρατηγοί της ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:19 Δημιουργία 02/09/21, 15:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν σήμερα τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της να δημιουργήσουν μια στρατιωτική δύναμη ταχείας ανάπτυξης για να επεμβαίνει σε όλο τον κόσμο, λέγοντας πως η κρίση στο Αφγανιστάν προσφέρει μια ευκαιρία για να μπει ένα τέλος σε χρόνια αδράνειας.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ και ο στρατιωτικός επικεφαλής της δήλωσαν πως η ένωση χρειάζεται να αντιδρά σε συγκρούσεις πέραν των συνόρων της και πως πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία μιας «πρώτης δύναμης» 5.000 στρατιωτών, μειώνοντας την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ δείχνει ότι τώρα είναι η ώρα για να δράσουμε, αρχίζοντας με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, ικανής να δείξει τη βούληση της Ένωσης να δρα ως παγκόσμιος στρατηγικός εταίρος», δήλωσε ο στρατηγός Κλάουντιο Γκρατσιάνο, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ.

«Αν όχι τώρα, πότε;», δήλωσε στους δημοσιογράφους καθώς οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συγκεντρώνονταν για μια σύνοδο στη Σλοβενία για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από τη χαοτική αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου.

Οι προσπάθειες της ΕΕ να δημιουργήσει μια τέτοια δύναμη έχουν παραλύσει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, παρά τη δημιουργία το 2007 ενός συστήματος σχηματισμών μάχης της ΕΕ μεγέθους τάγματος με 1.500 στρατιώτες, οι οποίες ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν εξαιτίας διενέξεων για τη χρηματοδότησή τους και της απροθυμίας να αναπτυχθούν.

Η χαοτική αποχώρηση των Δυτικών από το Αφγανιστάν είναι πιθανό να αποτελέσει καταλύτη για τις απόπειρες της ΕΕ να αναπτύξει την κοινή άμυνά της, δήλωσε στη Σλοβενία ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως μια δύναμη ταχείας αντίδρασης πρέπει να αποτελέσει τμήμα αυτής της κοινής άμυνας.

«Μερικές φορές συμβαίνουν γεγονότα που λειτουργούν ως καταλύτης στην ιστορία και πιστεύω πως το Αφγανιστάν είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε ο Μπορέλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι ανάγκη να αναζητήσει κάτι «περισσότερο λειτουργικό» από τους σχηματισμούς μάχης. «Η ανάγκη για περισσότερη, ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα είναι περισσότερο προφανής από ποτέ», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως ελπίζει να υπάρξει ένα σχέδιο τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.

Η δημιουργία μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης της ΕΕ θεωρείται περισσότερο πιθανή τώρα, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ένωση, καθώς το Λονδίνο ήταν επιφυλακτικό όσον αφορά την πολιτική της συλλογικής ασφάλειας, σχολιάζει το Ρόιτερς.

Διπλωμάτες της ΕΕ λένε πως θέλουν μια τελική συμφωνία για το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση μέχρι το Μάρτιο, ενώ η Γαλλία, η κύρια εναπομείνασα στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, αναλαμβάνει την εξαμηνιαία προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε