Αφγανιστάν: Παράταση εκκένωσης και κυρώσεις στους Ταλιμπάν στο «τραπέζι» της G7

Αφγανιστάν: Παράταση εκκένωσης και κυρώσεις στους Ταλιμπάν στο «τραπέζι» της G7

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:08 Δημιουργία 24/08/21, 08:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων χωρών θα συζητήσουν την Τρίτη, εάν θα ζητήσουν παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων, που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν και εάν θα αναγνωρίσουν ή θα επιβάλουν κυρώσεις σε κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας που συναντιούνται την Τρίτη μπορεί να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα ενιαίας επίσημης αναγνώρισης ή ανανέωσης κυρώσεων, για να ωθήσουν τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Οι ηγέτες της G7 θα συμφωνήσουν να συντονιστούν εάν ή πότε θα αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Και θα δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά».

Το εκτεταμένο χάος που χαρακτηρίζεται και από σποραδική βία έχει κυριεύσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου, με τις δυτικές και αφγανικές δυνάμεις να διώχνουν πλήθη, τα οποία προσπαθούν απελπισμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πολλοί φοβούνται τα αντίποινα και την επιστροφή σε μια σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου που οι Ταλιμπάν εφάρμοσαν ενώ ήταν στην εξουσία από το 1996 έως το 2001.

Έκτακτη Σύνοδος της Ομάδας G7

Οι εκκενώσεις διεξάγονταν σε «πολεμική βάση», καθώς οι ξένες δυνάμεις προσπαθούν να τηρήσουν την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, δήλωσε στο Reuters διπλωμάτης του ΝΑΤΟ την Τρίτη.

Χιλιάδες Αφγανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους, αφού έμαθαν ότι η κατάσταση είναι «σχετικά ήρεμη» στις επαρχίες σε όλη τη χώρα, είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ελάχιστες αναφορές πληροφοριών και ασφάλειας έρχονται από απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα ενδέχεται να παραμείνουν πέραν της προθεσμίας, προειδοποίησε ότι η εκκένωση θα ήταν «σκληρή και επώδυνη» και πολλά ακόμη θα μπορούσαν να πάνε στραβά.

Ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, Άνταμ Σιφ, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από ενημέρωση των αξιωματούχων για το Αφγανιστάν ότι δεν πιστεύει ότι η εκκένωση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στις οκτώ υπόλοιπες ημέρες.

«Πιστεύω ότι είναι δυνατό, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ απίθανο με δεδομένο τον αριθμό των Αμερικανών που εξακολουθούν να χρειάζονται εκκένωση», δήλωσε ο Σιφ.

Μέχρι αύριο η απόφαση του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες εάν και κατά πόσον θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ώστε το Πεντάγωνο να έχει επαρκή χρόνο στη διάθεσή του, ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησής του.

Ο κ. Μπάιντεν φέρεται ακόμη να ζυγίζει το πώς θα προχωρήσει, καθώς κάποιοι από τους συμβούλους του επιχειρηματολογούν εναντίον της παράτασης της προθεσμίας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, εξήγησε ο αξιωματούχος. Ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του στην ψηφιακή σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Άνταμ Σιφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ενημερώθηκε από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ανέφερε πως θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

«Νομίζω ότι είναι εφικτό αλλά πολύ απίθανο, με δεδομένο τον αριθμό των Αμερικανών που χρειάζεται να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τη χώρα», είπε ο κ. Σιφ.

Δυσαρέσκεια των συμμάχων

Πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι με την προσέγγιση της Ουάσινγκτον καθώς η Καμπούλ κατέρρευσε στα χέρια των Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου.

Η επικοινωνία μεταξύ του Λευκού Οίκου και της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν φτωχή, με τους Βρετανούς υπουργούς και αξιωματούχους να διαμαρτύρονται επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ξεκαθαρίσει με τους συμμάχους της πόσο καιρό σχεδιάζει να διατηρήσει τον στρατό της στο έδαφος και να επιτρέψει την εκκένωση.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναγνώρισε ότι ήταν «μια πολύ δυνατή συναισθηματική περίοδος για πολλούς συμμάχους και εταίρους».

Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον επιβεβαίωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία για την εκκένωση της Καμπούλ.

Ο κ. Μπάιντεν έχει αντιμετωπίσει εκτεταμένη κριτική για την απόσυρση, η οποία ξεκίνησε από τον προκάτοχό του των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, και η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Με πληροφορίες από Reuters

Αν σου άρεσε κάνε