Αφγανιστάν: Φόβος, εκκενώσεις και ... λούνα πάρκ [Βίντεο]

Αφγανιστάν: Φόβος, εκκενώσεις και ... λούνα πάρκ [Βίντεο]

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:55 Δημιουργία 17/08/21, 08:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στιγμές τρόμου και χάους εξακολουθούν να βιώνουν οι Αφγανοί πολίτες μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Πρεσβείες εκκενώνονται, αξιωματούχοι και Αφγανοί υπάλληλοι ξένων χωρών, αναχωρούν μαζικά, με τη βοήθεια μεταγωγικών αεροσκαφών, στα οποία επιβαίνουν αλεξιπτωτιστές του στρατού.

Σημειώνεται πως ο διάδρομος, τον οποίο είχαν καταλάβει χθες Δευτέρα χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί που ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν από την πρωτεύουσα μετά την κατάληψή της, είναι ξανά σε λειτουργία, καθώς το πλήθος απομακρύνθηκε.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες έχει ανατεθεί η φύλαξη και η λειτουργία του αεροδρομίου, είχαν σταματήσει χθες τις πτήσεις εξαιτίας του χάους που επικρατούσε.

Παράλληλα, οι Ταλιμπάν, ανακοίνωσαν σήμερα γενική αμνηστία για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, δύο ημέρες μετά την επίθεση - αστραπή.

«Κηρύχθηκε γενική αμνηστία για όλους (...), συνεπώς οφείλετε να επιστρέψετε με πλήρη εμπιστοσύνη στις καθημερινές συνήθειές σας», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Παρά τις προσπάθειες εφησυχασμού του λαού από τους ..«καταληψίες» για λήξη του πολέμου και επιστροφή στην καθημερινότητα, οι πολίτες -και κυρίως οι γυναίκες, εξακολουθούν να ζουν με τον τρόμο του τι θα επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα.

Όπως αναφέρει στη Guardian Αφγανή φοιτήτρια:

Ως γυναίκα, νιώθω ότι είμαι το θύμα αυτού του πολιτικού πολέμου που ξεκίνησαν οι άντρες. Ένιωσα ότι δεν μπορώ πια να γελάω δυνατά, δεν μπορώ πια να ακούω τα αγαπημένα μου τραγούδια, δεν μπορώ πια να συναντήσω τους φίλους μου στο αγαπημένο μας καφενείο, δεν μπορώ πλέον να φορέσω το αγαπημένο μου κίτρινο φόρεμα ή το ροζ κραγιόν. Και δεν μπορώ πια να πάω στη δουλειά μου ή να πάρω το πτυχίο του πανεπιστημίου.

Μου άρεσε να φτιάχνω τα νύχια μου. Σήμερα, καθώς πήγαινα σπίτι, έριξα μια ματιά στο σαλόνι ομορφιάς όπου πήγαινα για μανικιούρ. Το μπροστινό μέρος του καταστήματος, το οποίο ήταν διακοσμημένο με όμορφες εικόνες κοριτσιών, είχε ασβεστωθεί.

Το μόνο που μπορούσα να δω γύρω μου ήταν τα φοβισμένα πρόσωπα γυναικών και τα άσχημα πρόσωπα των ανδρών που μισούν τις γυναίκες, που δεν τους αρέσει να εκπαιδεύονται, να εργάζονται και να έχουν ελευθερία. Αντί να σταθούν στο πλευρό μας, στέκονται στο πλευρό των Ταλιμπάν και τους δίνουν ακόμη περισσότερη δύναμη.

Οι Αφγανές θυσιάστηκαν για τη μικρή ελευθερία που είχαν. Ως ορφανή έπλεξα χαλιά για να καταφέρω να σπουδάσω. Αντιμετώπισα πολλές οικονομικές προκλήσεις, αλλά είχα πολλά σχέδια για το μέλλον μου. Δεν περίμενα να καταλήξουν όλα έτσι. Τώρα φαίνεται ότι πρέπει να κάψω όλα όσα πέτυχα σε 24 χρόνια της ζωής μου.

Έκκληση για βοήθεια και δράση έκανε προς τη Διεθνή κοινότητα και η Μαλάλα Γιουσαφσάι, στην οποία είχε απονεμηθεί το 2014 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πολλά να κάνει» και θα όφειλε να προχωρήσει «σε τολμηρά βήματα» για να προστατεύσει τον αφγανικό λαό, σημείωσε η Μ. Γιουσαφσάι ενώ πρόσθεσε πως προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ηγέτες διαφόρων χωρών τις τελευταίες ημέρες.

«Εκτυλίσσεται επείγουσα ανθρωπιστική κρίση αυτή τη στιγμή και πρέπει να προσφέρουμε τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», πρόσθεσε η 23χρονη μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC.

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με μερικούς ακτιβιστές και ακτιβίστριες στο Αφγανιστάν, και μου είπαν ότι ανησυχούν για το πώς θα είναι η ζωή τους», είπε η νεαρή, αναφερόμενη στην ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Σημείωσε πως έστειλε γράμμα στον πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, καλώντας τον να υποδεχθεί αφγανούς πρόσφυγες και να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά «θα έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, θα είναι ασφαλή και προστατευμένα, ότι δεν θα πάει χαμένο το μέλλον τους».

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι μεταφέρθηκε για νοσηλεία και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία μετά από απόπειρα δολοφονίας το 2012 εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ της μόρφωσης των κοριτσιών, ενώ πέρυσι πήρε πτυχίο από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και οικονομικά.

Παρά το φόντο τρόμου που επικρατεί στη χώρα τις τελευταίες ώρες, «περίεργες» εικόνες των Ταλιμπαν, κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Κλιπ που ανέβασε στο Twitter o ρεπόρτερ του Reuters Χαμίντ Σαλίζι, ο οποίος ζει στην Καμπούλ, δείχνουν μια ομάδα Ταλιμπάν να διασκεδάζουν σε λούνα παρκ στην πόλη, παίζοντας με τα συγκρουόμενα και ανεβαίνοντας ακόμα και στα αλογάκια του καρουζέλ, ενώ άλλα τους δείχνουν στο προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ, να δοκιμάζουν τα όργανα και τα βάρη, γελώντας και τραβώντας φωτογραφίες.

Αν σου άρεσε κάνε