«Θερίζει» παγκοσμίως η μετάλλαξη Δέλτα
Νέα περιοριστικά μέτρα φέρνει η νέα, ινδική μετάλλαξη -γνωστή ως μετάλλαξη Δέλτα, καθώς η διασπορά της είναι ταχεία, καθιστώντας την παγκόσμιο πρόβλημα. Η Δέλτα, έχει ήδη επεκταθεί σε πάνω από 92 χώρες και προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος έως το τέλος του καλοκαιριού.
Η Ευρώπη φαίνεται να έχει ήδη «παραδοθεί» στη μετάλλαξη, με σημαντική έξαρση των κρουσμάτων σε πολλά κράτη, όπως η Ρωσία, η Βρετανία και η Πορτογαλία, ενώ είναι θέμα χρόνου να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα.
Όπως προβλέπουν οι ειδικοί, σύντομα θα δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων ξανά στη χώρα μας, με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, να υποστηρίζει πως μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχουμε περίπου χίλια κρούσματα ημερησίως.
Στην Ελλάδα έως σήμερα έχουν καταγραφεί 29 στελέχη, ενώ κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί τόσο σε εργαζόμενη του δήμου Θεσσαλονίκης, όσο και σε πενταμελή οικογένεια στη συμπρωτεύουσα.
Παράλληλα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παραδέχεται ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανησυχίας για τη μετάλλαξη Δέλτα.
Χαρακτηριστικό της μετάλλαξης είναι άλλωστε, η υψηλή μεταδοτικότητα (50% έως και 70% μεγαλύτερη από τη μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο και είναι ήδη 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν), ενώ προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρα προκαλώντας λοίμωξη.
«Μεταδίδεται ακαριαία», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Μεγάλη «τιμωρημένη» φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή η Βρετανία, καθώς η Πορτογαλία επιβάλλει 14ήμερη καραντίνα στους ανεμβολίαστους Βρετανούς, ενώ το Χονγκ Κονγκ επέβαλε καθολική απαγόρευση πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο έλεος της «Δέλτα» είναι και η Αυστραλία, όπου καταγράφονται επιδημικές εστίες σε αρκετές πόλεις, με το Σίδνεϊ να έχει ήδη τεθεί σε lockdown. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πολύ μικρή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας.
Ανησυχητικά είναι και τα δείγματα από το μέχρι πρότινος, επιτυχημένο Ισραήλ, με το 50% των ενηλίκων που προσβλήθηκαν από το μεταλλαγμένο στέλεχος να είναι πλήρως εμβολιασμένο με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει εκ νέου τη χρήση μασκών από όλους σε κλειστούς χώρους και την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο, ότι παρά την έξαρση των νέων κρουσμάτων, δεν έχει καταγραφεί ανάλογη αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, κάτι που αποδίδεται εξ ολοκλήρου στους εμβολιασμούς.
Η μετάλλαξη δείχνει να προσβάλλει ευκολότερα τα παιδιά κάτω των 16 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η Κύπρος, διαπιστώνοντας ότι το 30% των νέων κρουσμάτων είναι ανήλικοι 15 έως 18 ετών, αποφάσισε χθες την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματός της σε νέους 16-17 ετών, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει και στη χώρα μας εντός του Ιουλίου.
Η Δέλτα, εκτός από τις ανησυχίες, επιταχύνει και τα προγράμματα εμβολιασμού. Η διασπορά της, άλλωστε, θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά, όπως επισήμανε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου
Ο ΠΟΥ συνέστησε τη χρήση μάσκας από όλους, ακόμη και όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υποδειγματική υγιεινή των χεριών. Η αναπληρώτρια επικεφαλής του οργανισμού, δρ Μαριάντζελα Σιμάο, τόνισε ότι «δεν μπορεί κανείς να νιώθει ασφαλής επειδή έχει εμβολιαστεί. Για όλους παραμένει η ανάγκη αυτοπροστασίας από τον ιό». Επίσης εξήγησε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση της μετάλλαξης στην κοινότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο «όλοι οφείλουν να φορούν μάσκα, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να βρίσκονται σε καλά αεριζόμενους χώρους και να πλένουν τα χέρια τους».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα συμπτώματα της μετάλλαξης «Δέλτα» διαφέρουν από τα κλασικά συμπτώματα της COVID-19 (βήχας, πυρετός, ανοσμία) και θυμίζουν περισσότερο εκείνα ενός θερινού κρυολογήματος. Αρχικά εμφανίζεται πονοκέφαλος και στη συνέχεια πυρετός, συνάχι, καταρροή και πονόλαιμος.