Έρευνα Οξφόρδης: Πλήρως «απροστάτευτοι» από τις μεταλλάξεις οι ανεμβολίαστοι
Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, φαίνεται να ανατρέπει τα όσα γνωρίζαμε έως τώρα για όσους έχουν ήδη νοσήσει από Covid-19.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας, όσοι έχουν νοσήσει είτε ελαφρά, είτε με σοβαρότερα συμπτώματα, παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια αντισωμάτων ακόμη και μετά από μόλις έναν μήνα, ενώ είναι σχεδόν «ανοχύρωτοι» απέναντι σε μεταλλάξεις, τόσο στη βρετανική, όσο και στη «Δέλτα» ή ινδική μετάλλαξη, η οποία δείχνει να επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομειακό προσωπικό της Βρετανίας, μεγάλο ποσοστό του οποίου προσβλήθηκε και νόσησε από τον νέο κορωνοϊό, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εμβολιάστηκε με προτεραιότητα από τον Δεκέμβριο.
Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, υποβάλλονταν σε αιματολογικό τεστ κάθε μήνα, ώστε να καταγράφονται οι αλλαγές στο επίπεδο των αντισωμάτων σε κάθε περίπτωση.
Οι διαφορές στα επίπεδα αντισωμάτων του προσωπικού ήταν πολύ μεγάλες: Έξι μήνες μετά, ένα ποσοστό παρουσίαζε πολύ μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, ενώ ένα άλλο ποσοστό εξαιρετικά μικρό έως και καθόλου.
Τα ευρήματα από τη μελέτη των επιστημόνων, σε συνεργασία με το Βρετανικό Coronavirus Immunology Consortium, ενίσχυσαν σημαντικά τη σημασία του εμβολιασμού, ακόμη και για τους πολίτες που νόσησαν με Covid-19 και είτε παρουσίασαν ελαφριά συμπτώματα, είτε βαρύτερα.
«Αν κοιτάξετε την τροχιά της ανοσολογικής απόκρισης μετά τη μόλυνση, ως επί το πλείστον εξακολουθεί να είναι ανιχνεύσιμη έξι μήνες αργότερα, αλλά παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε η Eleanor Barnes, καθηγήτρια ηπατολογίας και πειραματικής ιατρικής στην Οξφόρδη και εκ των επικεφαλής της έρευνας.
«Όποιος έχει εμβολιαστεί, διαθέτει μία πολύ ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Με φυσική λοίμωξη, ωστόσο, τα αποτελέσμα είναι πολύ διαφορετικά και ποικίλλουν», πρόσθεσε η ίδια.
Η έρευνα έδειξε ότι οι εμβολιασμένοι διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη προστασία, σε σχέση με εκείνους που νόσησαν με Covid-19. Τα ποσοστά μειώνονται κατά πολύ σε ότι αφορά στις μεταλλάξεις. Η πλειοψηφία των πολιτών που νόσησαν με Covid-19, μόλις έναν μήνα μετά, δεν εμφάνιζαν ανιχνεύσιμα αντισώματα που θα εξουδετέρωναν τη μετάλλαξη Άλφα, ή αλλιώς βρετανική, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ.
Όσον αφορά στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ή Βήτα, οι πρώην ασθενείς δεν παρουσίασαν αντισώματα εξουδετέρωσης.
Οι ερευνητές δεν έχουν αναλύσει ακόμη τα δεδομένα για τη μετάλλαξη Δέλτα, ή ινδική, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και να είναι υπεύθυνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, που λαμβάνει χαρακτήρα νέου κύματος. Σημειώνουμε ότι με βάση τα στοιχεία των Βρετανών, το σύνολο των νέων μολύνσεων, των νοσηλευομένων και των ανθρώπων που χάνουν πλέον τη ζωή τους, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Η έρευνα έδειξε ότι το 25% όσων νόσησαν με συμπτώματα, δεν είχαν αντισώματα μετά από έξι μήνες. Το ποσοστό εκείνων που δεν εμφάνισαν ανοσολογική απόκριση έξι μήνες μετά, εκτοξεύεται στο 90% για εκείνους που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, αλλά ήταν τυχεροί και νόσησαν με χωρίς συμπτώματα, ή με πολύ ελαφριά. Τα ποσοστά είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε ότι αφορά τις μεταλλάξεις.
«Κατά την άποψή μας, η προηγούμενη μόλυνση δεν προστατεύει απαραίτητα από τον Sars-Cov-2. Ιδιαίτερα όμως σε ότι αφορά στις μεταλλάξεις, οι ενδείξεις που έχουμε είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», δήλωσε η Barnes. «Θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι», πρόσθεσε η καθηγήτρια και εκ των επικεφαλής της έρευνας.
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα για τους εμβολιασμένους. Τα επίπεδα αντισωμάτων διατηρούνται σε πολύ ψηλό επίπεδο ακόμη και έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, ενώ αναμένονται περαιτέρω στοιχεία για το πόσο διαρκεία η ανοσία των εμβολίων.