Ινδία: Χορήγηση αντιπαρασιτικής ουσίας σε ασθενείς με Covid-19 παρά τις προειδοποιήσεις ΠΟΥ

Ινδία: Χορήγηση αντιπαρασιτικής ουσίας σε ασθενείς με Covid-19 παρά τις προειδοποιήσεις ΠΟΥ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:39 Δημιουργία 13/05/21, 14:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τουλάχιστον δύο κρατίδια της Ινδίας έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να χορηγήσουν στους πληθυσμούς τους το αντιπαρασιτικό φάρμακο ιβερμεκτίνη -ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών τύπων παρασιτικών λοιμώξεων- ως μέσο προστασίας κατά της βαριάς νόσησης από COVID-19 καθώς τα νοσοκομεία τους είναι υπερφορτωμένα με ασθενείς που νοσούν βαριά.

Η πρωτοβουλία του παράκτιου κρατιδίου Γκόα και του βόρειου Ουταραχάντ ελήφθη παρά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και άλλων φορέων κατά της χρήσης τέτοιων μέτρων.

«Τα υπάρχοντα στοιχεία για την χρήση της ιβερμεκτίνης για την θεραπεία ασθενών με COVID-19 δεν είναι καταληκτικά», ανέφερε στα τέλη Μαρτίου σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ. «Μέχρι να είναι διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα, ο ΠΟΥ συστήνει το φάρμακο αυτό να χρησιμοποιείται μόνο στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών».

Η Merck, μια παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, έχει επίσης αναφέρει ότι τα παρόντα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη χρήση του φαρμάκου για την θεραπεία της COVID-19.

«Δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουμε τη χρήση του», δήλωσε η Ανίτα Μάθιου, μια ειδική στις μολυσματικές νόσους που εδρεύει στο Μουμπάι.

Το κρατίδιο Γκόα, ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή του να χορηγήσει ιβερμεκτίνη σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, ενώ το κρατίδιο των Ιμαλαΐων, Ουταραχάντ, ανακοίνωσε τα σχέδιά του την Τετάρτη για την διανομή ταμπλετών σε όλους τους κατοίκους άνω των δύο ετών εκτός από τις εγκύους και τις θηλάζουσες.

«Μια επιτροπή ειδικών γιατρών το πρότεινε αυτό. Περιμένουμε να έρθουν προμήθειες. Μόλις έρθουν θα διανείμουμε το φάρμακο αυτό», δήλωσε στο Reuters ο Ομ Πρακάς, ανώτερος αξιωματούχος του Ουταραχάντ.

Το κρατίδιο αυτό τον Μάρτιο και τον Απρίλιο φιλοξένησε το Kumbh Mela, ένα ινδουιστικό φεστιβάλ διάρκειας μιας εβδομάδας που συγκέντρωσε εκατομμύρια πιστούς από ολόκληρη τη χώρα.

Οι εικόνες από τη συγκέντρωση έδειξαν ότι οι περισσότεροι πιστοί δεν φορούσαν μάσκα και δεν τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ πλήθη συνέρρεαν για να βουτήξουν στον Γάγγη.

Οι αρχές του κρατιδίου που ανήκουν στο κόμμα Bharatiya Janata του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχουν αναφέρει από τις αρχές Απριλίου αύξηση του αριθμού νέων κρουσμάτων, από κάτω των 300 που κυμαίνονταν καθημερινά σε άνω των 7.000 καθώς και αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Ο Μόντι και άλλοι πολιτικοί ηγέτες στην Ινδία έχουν δεχτεί έντονη κριτική επειδή δεν κατάφεραν να ματαιώσουν θρησκευτικές και πολιτικές συγκεντρώσεις σε πολλά κρατίδια παρά τις ενδείξεις από τα μέσα Φεβρουαρίου ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα θα αυξανόταν.

Παρά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων όμως ο Μόντι δεν επέβαλε λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο φοβούμενος τον αντίκτυπο που θα είχε στην οικονομία και άφησε την πρωτοβουλία στις κυβερνήσεις των κρατιδίων που όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθυστέρησαν πολύ.

Το κρατίδιο Ουταραχάντ επί του παρόντος επιβάλλει περιοριστικά μέτρα ανάμεσα στα οποία και η απαγόρευση ταξιδίων σε άλλα κρατίδια.

Το Γκόα, το οποίο επίσης κυβερνάται από το κόμμα του Μόντι, παραμένει ανοιχτό στους τουρίστες και επέβαλε μόνο παράταση του 15ήμερου λοκντάουν αυτή την εβδομάδα παρά τις ενδείξεις που εμφανίζουν πάνω από έναν στους τρεις ασθενείς σήμερα να ήταν θετικοί στον ιό από τα μέσα Απριλίου.

Το κρατίδιο αυτό αναφέρει το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας στην χώρα.

Ο υπουργός Υγείας του Γκόα, Βισουατζίτ Ράνε, δήλωσε ότι μια επιτροπή ειδικών που εδρεύει στην Ευρώπη βρήκε ότι η ιβερμεκτίνη μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης και τον κίνδυνο θανάτου, αλλά ρυθμιστικές αρχές, όπως ο ΠΟΥ και ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, λένε ότι υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις που να παραπέμπουν σε κάτι τέτοιο.

Το κρατικό Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας συνιστά στους γιατρούς να χρησιμοποιούν το εν λόγω φάρμακο σε ασθενείς με ελαφράς μορφής νόσο, αλλά προειδοποιεί ότι η σύστασή του βασίζεται σε "ενδείξεις μικρής βεβαιότητας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε