Πρόεδρος Ιταλικής Δημοκρατίας: Υψηλού συμβολισμού η σημερινή επέτειος

Πρόεδρος Ιταλικής Δημοκρατίας: Υψηλού συμβολισμού η σημερινή επέτειος

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:07 Δημιουργία 25/03/21, 15:01
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματταρέλα για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το μήνυμα έχει ως εξής:

«Με πολλή χαρά απευθύνομαι σε εσάς, αγαπητή κυρία Πρόεδρε, για να διαβιβάσετε στις γυναίκες και στους άνδρες της Ελληνικής Δημοκρατίας τα θερμότερα συγχαρητήρια εκ μέρους της Ιταλικής Δημοκρατίας και τις καλύτερες ευχές μου επ' ευκαιρία της επετείου των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η επέτειος αυτή με τον εξαιρετικά υψηλό συμβολισμό που κατέχει, και στην ιστορική μνήμη της Ιταλίας, εορτάζεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι χώρες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν- μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα- την πρόκληση της πανδημίας και των επιπτώσεών της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η έκτακτη αυτή συγκυρία, όμως, αποτελεί και μία ευκαιρία, για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, που με χαροποίησε ιδιαίτερα, τον περασμένο Οκτώβριο στο Κυρηγνάλιο Μέγαρο.

Μας περιμένει τώρα μία περίοδος αναδόμησης, απαιτητική αλλά πλούσια σε ευκαιρίες για να αναλογιστούμε ξανά τα πρότυπα ανάπτυξης πάνω στα οποία θεμελιώνονται οι κοινωνίες μας, ώστε να τα καταστήσουμε περισσότερο βιώσιμα και δυναμικά.


Ελλάδα και Ιταλία καλούνται από κοινού να προαγάγουν ένα όραμα εμπνευσμένο από τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης, το οποίο θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανανεωθεί, να απαντήσει με τρόπο ολοένα και αποτελεσματικότερο στις ανάγκες των συμπολιτών μας και να επιτύχει φιλόδοξους στόχους ακόμη και στην ολοένα και πιο ουσιώδη διάσταση μιας κοινής διεθνούς προοπτικής. Είμαι βέβαιος, πως σε αυτή την προσπάθεια, τα κράτη μας θα μπορούν να βρουν ασφαλή υποστήριξη το ένα στο άλλο, ως ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου.

Με αυτή την ελπίδα, εύχομαι από καρδιάς σε εσάς προσωπικά ευδαιμονία και στον φίλο ελληνικό λαό ένα ευοίωνο μέλλον».

«Η Ελληνική Επανάσταση λειτούργησε ως πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη» δηλώνει η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Ελλάδας - Ιταλίας, Λίνα Καρνεβάλι

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Ελλάδας - Ιταλίας, βουλευτίνα Λίνα Καρνεβάλι αναφέρθηκε στην βαθιά σημασία της σημερινής εθνικής μας γιορτής, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Πιο αναλυτικά, η Λίνα Καρνεβάλι τονίζει:

«Τα αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που μας συνδέουν με την Ελλάδα, είναι ισχυρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι πολύ θετικό το ότι η φιλιά αυτή καλλιεργείται και μεταξύ των θεσμών. Είναι μια επίγνωση που έχει βαθιές ρίζες, αλλά η οποία ανανεώνεται συνεχώς, σε κάθε νέα γενιά. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα. Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης η οποία ελευθέρωσε την Ελλάδα από τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πανδημία, δυστυχώς, δεν επιτρέπει στη χώρα σας να γιορτάσει όπως θα της άξιζε. Κι όμως, είναι μια σημαντική χρονιά: διαπιστώσαμε τη συνοχή και ενότητα ενός λαού που απορρέουν από μια ιστορία γεμάτη καθοριστικές στιγμές, όπως ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, η απελευθέρωση από ξένους κατακτητές.

Η Ελληνική Επανάσταση λειτούργησε ως πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ρίζες της Γαλλικής Επανάστασης και τα πρώτα επαναστατικά απελευθερωτικά κινήματα στην Ιταλία, βρήκαν στην Ελλάδα, το πιο κατάλληλο έδαφος. Με πρωταγωνιστές τους νέους της Ελλάδας, με την νέα γενιά που ο Ιταλός πολιτικός και πατριώτης Τζουζέπε Ματσίνι είχε χαρακτηρίσει ως "πρώτο παράδειγμα της Νέας Ευρώπης".

Σήμερα η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο σκέλος της Ευρώπης, μιας Ευρώπης η οποία - πρέπει να το πούμε - δεν ήταν πάντα αλληλέγγυα με τον ελληνικό λαό. Kαταφέρατε, όμως, να ξεπεράσετε την κρίσιμη αυτή στιγμή και διδάξατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι από τις κρίσεις, βγαίνει κανείς μόνον με περισσότερη αλληλεγγύη και κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Δυο αιώνες μετά από την αρχή της ελληνικής Επανάστασης, το μήνυμα είναι ακόμη επίκαιρο: οι διχασμένοι και καταπιεσμένοι λαοί πρέπει να ξαναβρούν ενωτικό πνεύμα, για να καταπολεμήσουν τις αδικίες και να οικοδομήσουν ένα ελεύθερο, σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος. Κάτι που ισχύει ακόμη περισσότερο, αφού προέρχεται από την χώρα σας, όπου ο άνθρωπος κωδικοποίησε τις αρχές αυτές. Αναφέρομαι στην Αθήνα του Περικλή, του Σοφοκλή και του Πλάτωνα».

Αν σου άρεσε κάνε