Ισραήλ: Νικητής των εκλογών ο Νετανιάχου - Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης
Για «τεράστια νίκη της δεξιάς» στις βουλευτικές εκλογές, μίλησε χθες ο Ισραηλινός απερχόμενος πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος όμως θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια, προκειμένου να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το κόμμα του Νετανιάχου βρέθηκε στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα exit polls, ωστόσο παρά και τη συνδρομή των συμμάχων του, δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες έδρες για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στον ηγέτη της ριζοσπαστικής δεξιάς, Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Λικούντ, το κόμμα Νετανιάχου.
“Πολίτες του Ισραήλ, ευχαριστώ! Δώσατε μια τεράστια νίκη στη δεξιά και το Λικούντ (…) Είναι προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών τάσσονται υπέρ της δεξιάς και θέλουν μια δεξιά κυβέρνηση, ισχυρή και σταθερή”, δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι συνομίλησε με τον Μπένετ και “έτεινα το χέρι σε όλους τους βουλευτές που πιστεύουν στις αξίες μας, χωρίς να αποκλείω κανέναν”.
Όπως δείχνουν τα exit polls, το Likud συγκεντρώνει 31 με 33 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, ενώ το Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) του κεντρώου Γιαΐρ Λαπίντ 16 με 18 έδρες.
Προκειμένου να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 61 έδρες για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ο Νετανιάχου βασίζεται στη συμμαχία του με υπερορθόδοξα κόμματα αλλά και στον νέο πολιτικό σχηματισμό “Θρησκευόμενοι Σιωνιστές” του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μια σημαντική προσωπικότητα της άκρας δεξιάς.
Από την πλευρά του ο Λαπίντ ενδέχεται να προσπαθήσει να πάρει με το μέρος του είτε τον Μπένετ είτε τους Άραβες βουλευτές που είναι εχθρικοί προς τον Νετανιάχου.
Η τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια έμοιαζε με δημοψήφισμα για τον ίδιο τον Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται με την κατηγορία της “διαφθοράς”, αλλά παράλληλα ήταν αρχιτέκτονας της τεράστιας εμβολιαστικής εκστρατείας του Ισραήλ κατά της covid-19.
Μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις οι αναλυτές ανέμεναν ένα είδος «εκλογικής κούρασης» και δεν έκαναν λάθος: η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν 67,2%, μείωση κατά 4,3 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Μαρτίου του 2020.
Μετά ακολουθεί η γιορτή του Πάσχα των Εβραίων και στη συνέχεια ο πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν θα ζητήσει από τους βουλευτές να επιλέξουν τον υποψήφιο που θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.