Astrazeneca: Επανεκκίνηση των εμβολιασμών σε χώρες που τους είχαν «παγώσει»

Astrazeneca: Επανεκκίνηση των εμβολιασμών σε χώρες που τους είχαν «παγώσει»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:20 Δημιουργία 19/03/21, 14:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ξεκινά και πάλι η χορήγηση του σκευάσματος της AstraZeneca, η οποία είχε διακοπεί λόγω ανησυχιών για πρόκληση θρόμβων σε εμβολιασθέντες.

Ωστόσο όπως ανακοίνωσαν οι ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές, τα οφέλη του εν λόγω εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Το συμπέρασμα του ΕΜΑ, είναι πως τα οφέλη του εμβολίου στο να προστατεύουν τους ανθρώπους από θάνατο ή νοσηλεία λόγω του κορωνοϊού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, αλλά θα συνεχίσει την έρευνα, παράλληλα με την βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων MHRA.

«Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», ανέφερε η διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ σε χθεσινή ενημέρωση. «Εάν επρόκειτο για μένα, θα εμβολιαζόμουν αύριο» συμπλήρωσε η ίδια.

Ο ΕΜΑ ανέφερε ότι επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές του για το εμβόλιο προκειμένου να συμπεριλάβει μια σύσταση προς τους ασθενείς για τους δυνητικούς κινδύνους και πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας, ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι να αναγνωρίζουν συμπτώματα για το οποία ίσως χρειαστούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια μετά τον εμβολιασμό.

Μετά την κίνηση του ΕΜΑ και άλλοι προσπάθησαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο παγκοσμίως θεωρείται σημαντικό λόγω της σχετικά εύκολης αποθήκευσης και μεταφοράς του και της χαμηλής του τιμής, συγκριτικά με τα εμβόλια mRNA που ανέπτυξαν η Pfizer και η Moderna.

«Αυτό στο οποίο θα έπρεπε πραγματικά να επικεντρωνόμαστε είναι ότι αυτό είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό. Οι διαδικασίες λειτουργούν, η παρακολούθηση της ασφάλειας, που όλοι αναμένουμε από τις αρχές μας, γίνεται», δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής του Oxford Vaccine Group, στο ραδιόφωνο του BBC, αφού και οι δύο ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να συνεχιστούν μετά τις αναφορές για θρόμβους αίματος. «Πράγματι χρειάζεται να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την ασφάλεια, αλλά στο τέλος είναι ο ιός τον οποίο πολεμάμε, όχι τα εμβόλια» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεργάζεται με την AstraZeneca για το εμβόλιο αυτό.

Διαβάστε ακόμη: Ράδιο «Κ»: Το εμβόλιο και ο άκυρος συναγερμός της Γερμανίας

Η Γερμανία άρχισε και πάλι να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca από σήμερα το πρωί, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει την αντίστοιχη επανάληψη των εμβολιασμών στη χώρα με το να λάβει ο ίδιος το σκεύασμα αυτό σήμερα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι το παράδειγμα αυτό θα ακολουθήσει και η Ιταλία, με τα σχόλιά του να απηχούν το κλίμα στην Κύπρο, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Η Ισπανία θα επαναλάβει τους εμβολιασμούς από την Τετάρτη, ενώ ο Καναδάς έδωσε επίσης τη στήριξή του στο εμβόλιο. Η Ινδονησία ακολούθησε το παράδειγμα των παραπάνω χωρών στην εκ νέου χορήγηση των εμβολίων.

Η βρετανική MHRA διερευνά πέντε περιστατικά εμφάνισης αιματικών θρόμβων που αναφέρθηκαν μεταξύ των 11 εκατ. εμβολίων που χορηγήθηκαν στη Βρετανία. Ανέφερε ότι θα διερευνήσει τις αναφορές εμφάνισης θρόμβων σε εγκεφαλικές φλέβες (δηλαδή θρόμβωση εγκεφαλικών φλεβών ή CSVT) που αναφέρθηκαν μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων λίγο μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο ο ρυθμιστικός φορέας ανέφερε ότι η χρήση του εμβολίου θα πρέπει να συνεχιστεί, ενώ αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυκλοφορία στη Βρετανία πιθανόν δεν θα σταματήσει ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποια σύνδεση.

Η αξιολόγηση της ίδιας της φαρμακοβιομηχανίας, που καλύπτει πάνω από 17 εκατ. ανθρώπους οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιό της στην Ε.Ε. και τη Βρετανία, δεν εντόπισε στοιχεία αυξημένου κινδύνου για θρόμβους αίματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που αυτή την εβδομάδα επαναβεβαίωσε τη στήριξή του για το εμβόλιο που αποτελεί βασικό στοιχείο στο πρόγραμμά του COVAX για τον διαμοιρασμό των εμβολίων, σχεδιάζει σήμερα να προχωρήσει σε επικαιροποίηση της αξιολόγησης της δικής του συμβουλευτικής επιτροπής για τα εμβόλια.

Πάντως, η ανωτάτη υγειονομική αρχή της Γαλλίας συνιστά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 55 ετών. Η αρχή συνιστά στα άτομα κάτω των 55 ετών να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA (δηλαδή τα εμβόλια των Pfizer/BionTech και Moderna).

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε