ΠΟΥ: «Ναι» στη συνέχεια εμβολιασμών με AstraZeneca
Τη συνέχεια των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.
Στην ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση, αναφέρεται ότι «η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων του ΠΟΥ αξιολογεί προσεκτικά τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο ΠΟΥ θα γνωστοποιήσει άμεσα στο κοινό τα ευρήματά του».
Σε ανάλογη τοποθέτηση προέβη την Τρίτη και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) με δηλώσεις της εκτελεστικής διευθύντριάς του, Ιμερ Κουκ.
«Επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη» ότι τα ύποπτα περιστατικά θρομβώσεων συνδέονται με τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η κ. Κουκ και επανέλαβε ότι «με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα οφέλη του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν των όποιων κινδύνων».
Όπως υπενθύμισε, «δεν προέκυψαν στις κλινικές δοκιμές και δεν είναι καταγεγραμμένες ως γνωστές ή αναμενόμενες παρενέργειες» του συγκεκριμένου εμβολίου. «Ο αριθμός των περιστατικών θρομβοεμβολής μεταξύ των εμβολιασμένων δεν δείχνει να είναι μεγαλύτερος από τη συχνότητά τους στον γενικό πληθυσμό», σημείωσε.
Η εκτελεστική διευθύντρια του EMA ανέφερε ότι, καθώς το ζήτημα πήρε διαστάσεις με την απόφαση ολοένα και περισσότερων χωρών να αναστείλουν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, προέκυψαν νέα περιστατικά τα οποία επεξεργάζονται οι ειδικοί του οργανισμού. Τόνισε τη σημασία της ακριβούς ταυτοποίησης του κάθε περιστατικού για να κριθεί πόσο σπάνιο είναι και αν η συχνότητά του είναι μεγαλύτερη από αυτήν που καταγράφεται στον γενικό πληθυσμό. Είπε επίσης ότι ο EMA εξετάζει αν τα περιστατικά συνδέονται με συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου.
«Σαφώς εξαρτάται από την απόφαση του ΕΜΑ. Σαφώς, η απόφαση του ΕΜΑ είναι δεσμευτική. Σαφώς, θα ακολουθήσουμε την απόφαση του ΕΜΑ, διότι θα αποφασίσει και κατά πόσο τα νέα στοιχεία που υπάρχουν από την Γερμανία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επηρεάσουν την αδειοδότηση του εμβολίου», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, Χάνο Κάουτς.
«Υπό αυτή την έννοια θα το περιμένουμε και θα αποφασίσουμε περαιτέρω», προσέθεσε ο εκπρόσωπος και επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών και του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ».