Στις κάλπες οι Ολλανδοί
Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες, με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να αναμένεται να εκλεγεί για μία ακόμη θητεία.
Ημερομηνία των εκλογών είχε οριστεί η Τετάρτη 17 Μαρτίου, όμως η εκλογική διαδικασία τροποποιήθηκε φέτος εξαιτίας της covid-19 και τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν από σήμερα, κυρίως για τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους. Στην Ολλανδία εξακολουθούν να ισχύουν πολύ αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας, περιλαμβανομένης απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Η υιοθέτηση αυτού του αμφιλεγόμενου μέτρου στα τέλη Ιανουαρίου έχει πυροδοτήσει τις χειρότερες ταραχές που έχουν σημειωθεί στην Ολλανδία εδώ και 40 χρόνια. Χθες Κυριακή η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού στη Χάγη για να διαλύσει μία ακόμη αντικυβερνητική διαδήλωση.
Ο φιλελεύθερος- συντηρητικός πρωθυπουργός Ρούτε, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, φαίνεται ότι θα καταφέρει να εκλεγεί για τέταρτη θητεία, καθώς η covid-19 κυριαρχεί στη συζήτηση, στρέφοντας την προσοχή των ψηφοφόρων μακριά από άλλα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό που είχε κυριαρχήσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Ρούτε, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), μεγάλο νικητή με περίπου 25% των ψήφων, πολύ μακριά από το 13% του βασικού του αντιπάλου, του αντιϊσλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς.
“Φαίνεται ότι οι δεξιοί ψηφοφόροι αγαπούν πραγματικά το VVD και τον Ρούτε”, εξήγησε ο Αντρέ Κρουβέλ καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρούτε “δεν ωφελείται μόνο από το ‘μπόνους του πρωθυπουργού’”, δηλαδή από το γεγονός ότι έχει ήδη βρεθεί σε αυτόν τον θώκο, “αλλά και από ‘μπόνους του κορονοϊού’, διότι ήταν το πρόσωπο (της κυβέρνησης) στη διάρκεια της πανδημίας”.
Ο Ρούτε είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι στη διάρκεια των τριών ημερών που θα διεξάγεται η ψηφοφορία θα ισχύσουν εξαιρέσεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας, που ισχύει από τις 21:00 ως τις 04:30, προκειμένου οι πολίτες να ψηφίσουν “χωρίς προβλήματα”.
Οι ολλανδικές αρχές έχουν ζητήσει από τους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα υγείας να πάνε νωρίς στις κάλπες, με την πλειονότητα των Ολλανδών, περιλαμβανομένων των αρχηγών των κομμάτων, να περιμένει ως την Τετάρτη για να ψηφίσει.
Τα συντηρητικά κόμματα Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και Χριστιανική Ένωση (CU), και τα δύο μέλη του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, δίνουν μάχη για την τρίτη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν εκ νέου στην κυβέρνηση. Ακολουθούν κατά πόδας αρκετά άλλα κόμματα, ανάμεσά τους και το οικολογικό GroenLinks, γεγονός που ενδέχεται να αλλάξει την τελική μορφή του κυβερνητικού συνασπισμού.
Μετά τις εκλογές του 2017 οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης είχαν διαρκέσει επτά μήνες.
Φέτος η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού αποτέλεσε το βασικό ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία. Αρχικά οι ολλανδικές αρχές ακολούθησαν μια πιο χαλαρή στάση σε σχέση με τους γείτονές τους και καθυστέρησαν να ξεκινήσουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19. Όμως τους τελευταίους μήνες αυστηροποίησαν τα περιοριστικά μέτρα.
Ο Ρούτε, ένας από τους μακροβιότερους αρχηγούς κρατών στην ΕΕ μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, είναι γνωστός για την ικανότητά του να βγαίνει αλώβητος από πολιτικές κρίσεις. Ωστόσο τον Ιανουάριο αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού χιλιάδες γονείς κατηγορήθηκαν αδίκως ότι έλαβαν παράτυπα οικογενειακά επιδόματα.