Ρωσία: Ανάπτυξη εμβολίου με ανοσία έως και 17 χρόνια
Στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού προχωρά η Ομοσπονδιακή Ιατρική-Βιολογική Υπηρεσία της Ρωσίας, με ανοσία που ενδέχεται να διαρκέσει για χρόνια, τα οποία μάλιστα μερικές φορές θα φτάνουν τα 13 με 17.
Σύμφωνα με ανταποκριτή της ΕΡΤ, την αποκάλυψη έκανε σήμερα στον πρόεδρο της Ρωσίας, η επικεφαλής Βερονίκα Σκβόρτσοβα στην συνάντηση που είχαν νωρίτερα.
Απευθυνόμενη στον Β. Πούτιν, η Βερονίκα Σκβόρτσοβα τόνισε: «το δεύτερο σημείο, αν μου επιτρέπετε, είναι η σημασία της ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογικής πλατφόρμας για τη δημιουργία εμβολίων κατά του COVID επόμενης γενιάς.
Αυτό θα είναι χρήσιμο σε περίπτωση που η μεταβλητότητα του ιού είναι τέτοια ώστε η μετάλλαξη στην S πρωτεΐνη στον τομέα των υποδοχέων να μην επιτρέπει τη σύνδεση των αντισωμάτων. Αναπτύσσουμε ένα εμβόλιο που διαφέρει στο ότι δεν δρα στην πρωτεΐνη S, αλλά σε άλλα πρωτεϊνικά συστατικά του ιού και κυρίως ,προκαλεί την ανάπτυξη όχι χημικής ανοσίας δηλαδή, μέσω την ανάπτυξη αντισωμάτων, αλλά την ανάπτυξη της κυτταρικής ανοσίας,(κυτταροτοξική ανοσία) το πλεονέκτημα της οποίας είναι η διάρκεια.
Εάν η ανοσία αντισωμάτων (χημική) κατά κανόνα, διαρκεί για μήνες, η κυτταρική ανοσία διαρκεί για χρόνια και σε πειραματικό επίπεδο έχει αποδειχθεί ότι αυτή η ανοσία διατηρείται έως και 13-17 χρόνια.»
Σε ερώτηση του Πούτιν σχετικά με την πορεία των μεταλλάξεων στη Ρωσία, η Σκαβαρτόσβα απάντησε: «μέχρι σήμερα έχουμε εντοπίσει 3.500 μεταλλάξεις σε Ρώσους πολίτες, είναι στην πραγματικότητα μονονουκλεοτιδίου, ουδέτερες, και όχι σημαντικές για την πορεία της λοίμωξης από κορονοϊό και είναι μονές, με εξαίρεση επτά μεταλλάξεις, η επικράτηση των οποίων υπερβαίνει το 5% στον πληθυσμό μας»..