Πρόταση για πανευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού καταθέτει η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση τον Μάρτιο για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Όσο για το θέμα του πώς θα μοιάζει το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο, θα υποβάλουμε μια νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί ότι όπως φάνηκε από την τηλεδιάσκεψη των «27» την περασμένη εβδομάδα, η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού βρήκε ανταπόκριση στους κύκλους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αν και υπήρξαν ενστάσεις και αστερίσκοι ως προς την εφαρμογή της.
Οι συζητήσεις έγιναν με θετικότερη «ματιά», τη στιγμή που οι χώρες με βαριά τουριστική βιομηχανία όπως η Ελλάδα, επιδιώκουν να ανοίξουν τις «πύλες» τους το φετινό καλοκαίρι.
Με τις έντονες αντιρρήσεις, κυρίως της Γερμανίας, να κάμπτονται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αναμένεται να είναι έτοιμα σε ορίζοντα τριμήνου, ενώ την ίδια στιγμή λόγος έγινε και για αυστηρότερα εμπόδια ως προς τις εξαγωγές δόσεων των εμβολιαστικών σκευασμάτων από την ΕΕ.
Μάλιστα, σημαντική ήταν η προειδοποίηση του κ. Μητσοτάκη ως προς τους ομολόγους του ότι εάν η ΕΕ δεν δημιουργήσει το πιστοποιητικό, τότε είναι πιθανό στη θέση της να το πράξει κάποια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.
Πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετρίασε την αρνητική στάση της, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην εργασία της Ένωσης προς ένα τέτοιο έγγραφο. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ζήτημα των νομικών δυσκολιών.
Από την πλευρά του, όμως, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στάθηκε ακόμη πιο δύσπιστος κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκφράζοντας ανησυχίες για άγνωστους παράγοντες, όπως η διάρκεια της ανοσίας του εμβολίου, η μεταδοτικότητα αυτών που έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.