Δέσμευση Μπάιντεν για 4 δισ. δολ. στον COVAX
Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα δεσμευθεί να χορηγήσει χρηματοδότηση συνολικά 4 δισεκ. δολαρίων στον μηχανισμό που έχει σκοπό να εγγυηθεί τον εφοδιασμό φτωχότερων κρατών με εμβόλια για τον νέο κορoνοϊό, με την ελπίδα ότι θα παρακινήσει έτσι άλλες κυβερνήσεις να κάνουν μεγαλύτερες δωρεές, ανέφεραν χθες Πέμπτη αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο Τζο Μπάιντεν θα αξιοποιήσει την πρώτη του σύνοδο κορυφής με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, που θα διεξαχθεί σήμερα ψηφιακά, για να ανακοινώσει την άμεση δωρεά 2 δισεκ. δολαρίων στο πρόγραμμα COVAX, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.
Η Ουάσινγκτον θα δεσμευθεί να χορηγήσει ακόμη 2 δισεκ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια.
Η πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση στον μηχανισμό αυτόν, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει σκοπό να παρακινήσει κι άλλες κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες δωρεές, ώστε να συγκεντρωθούν «τουλάχιστον 15 δισεκ. δολάρια», εξήγησε ένας από τους αξιωματούχους. Διευκρίνισε ότι με το ποσό αυτό θα μπορέσει να προχωρήσει πολύ η προσπάθεια για την ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η χρηματοδότηση έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Η ενέργεια αυτή του κ. Μπάιντεν δεν έχει και πολλή σχέση με την πολιτική του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, που είχε διαμηνύσει πως θα απέσυρε τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, στον οποίο είχε προσάψει υπερβολικά στενή σχέση με την Κίνα, όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός στα τέλη του 2019.
Ο μηχανισμός COVAX έχει σκοπό να διανεμηθούν τουλάχιστον 2 δισεκ. δόσεις εμβολίων μέσα στο 2021 ώστε να ανοσοποιηθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδηματικού επιπέδου. Το πρόγραμμα κινδύνευε να καταρρεύσει, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.
Ο επικεφαλής της συμμαχίας για τον εμβολιασμό GAVI, που έχει επίσης ηγετικό ρόλο στο πρόγραμμα, έχει επισημάνει εξάλλου πως το εγχείρημα χρειάζεται πολιτική στήριξη, την ώρα που οι κυβερνήσεις των πλουσιότερων κρατών κλείνουν συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να εξασφαλίσουν τις —ακόμη περιορισμένες— διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων.
Η νέα επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και άλλοι έχουν υπογραμμίσει ότι είναι ανάγκη να αρχίσει και να προχωρήσει με ταχύτητα ο εμβολιασμός στην Αφρική και σε άλλες περιοχές όπου καθυστερεί.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, οι δεσμεύσεις του κ. Μπάιντεν δεν επηρεάζουν την υπόσχεση του Δημοκρατικού πως οι ΗΠΑ θα διαθέτουν επάρκεια δόσεων ώστε να ανοσοποιηθούν όσοι το επιθυμούν μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.
«Όταν θα έχουμε επαρκείς προμήθειες, πρόθεσή μας είναι οπωσδήποτε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δωρίσουμε πλεονάζουσες ποσότητες εμβολίων», διαβεβαίωσε ένας εξ αυτών.