Ισραήλ: Καμία σοβαρή παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 16 ετών
Στον εμβολιασμό δεκάδων παιδιών με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου έναντι του κορωνοϊού προχώρησε το Ισραήλ, παρά την έλλειψη κλινικών δεδομένων σε ότι αφορά στην επίδραση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 16 ετών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες από τη χορήγηση του εμβολίου. Το Ισραήλ επέλεξε να εμβολιάσει παιδιά με παράγοντες κινδύνου όπως παχυσαρκία, διαβήτη, σοβαρές πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις, περιπτώσεις ανοσοκαταστολής και καρκίνου, μετέδωσε η ιστοσελίδα Ynet. Σε μία περίπτωση εμβολιάστηκε και παιδί, με γονέα που βρίσκεται σε σοβαρή ανοσοκαταστολή.
Το υπουργείο Υγείας συνέστησε τον εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων εφήβων με υποκείμενα νοσήματα, ηλικίας 12-15 ετών. Ωστόσο δεν αναφέρεται αν όλα τα παιδιά που εμβολιάστηκαν ήταν άνω των 12 ετών.
Για κάθε περιστατικό υπήρξε έγκριση από τον γιατρό του παιδιού και τον οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης. Το τελικό «πράσινο φως» δόθηκε από την επιτροπή εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας.
Η μονάδα Leumit εμβολίασε 11 παιδιά, η Clalit 13, και η Meuhedet 55. Δεκάδες παιδιά εμβολίασε και η μονάδα του Μακάμπι, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα δεδομένα.
Το Ισραήλ προχώρησε στον εμβολιασμό παρά τις παγκόσμιες συστάσεις κατά του εμβολιασμού ηλικιών κάτω των 16 ετών, λόγω της έλλειψης δεδομένων από κλινικές δοκιμές σε αυτές τις ομάδες.
Ωστόσο, η χώρα έκρινε ότι το ζήτημα είναι κομβικό, λόγω της επανέναρξης των σχολείων και του τρίτου κύματος της πανδημίας στο Ισραήλ. Οι αρχές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων απ’ ότι στο παρελθόν, πιθανόν λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών και του γεγονότος ότι σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων έχει ήδη εμβολιαστεί.
Την ίδια ώρα, η εκστρατεία εμβολιασμού δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, ενώ ο εμβολιασμός των παιδιών αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω τη διαδικασία.
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει λάβει επείγουσα άδεια χρήσης σε πολίτες άνω των 16 ετών, ωστόσο η κοινοπραξία έχει ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε παιδιά 12-15 ετών. Με βάση τις εκτιμήσεις, η φαρμακοβιομηχανία θα καταθέσει σχετικό αίτημα στην αμερικανική αρχή τροφίμων και φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο του 2021 για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
Κλινικές δοκιμές σε παιδιά άνω των 12 ετών έχει ξεκινήσει και η Moderna. Ωστόσο η φαρμακοβιομηχανία εκτιμά ότι αποτελέσματα δεν θα υπάρξουν πριν το 2022. Δοκιμή για το εμβόλιο της AstraZeneca σε παιδιά από 6 ετών προανήγγειλε και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Πριν την εμφάνιση της βρετανικής και νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, οι ειδικοί ζητούσαν να υπάρξει ανοσία του πληθυσμού σε ποσοστό 60%-70%. Ωστόσο, ο διευθυντής της επιδημιολογικής μονάδας του ιατρικού κέντρου του Σεμπά υποστήριξε ότι μετά την εμφάνιση των μεταλλάξεων, θα χρειαστεί επίπεδο ανοσίας 80%-90%, κάτι που καθιστά αναπόφευκτο και τον εμβολιασμό εφήβων και παιδιών.
Πηγή: Πρώτο Θέμα