«Διπλωματική λύση» για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας με το Ιράν ζητά η Α. Μέρκελ
Την εύρεση διπλωματικής λύσης, αναζητά η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να περισωθεί η συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον Χασάν Ροχανί, τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε ανησυχία για το ότι η Τεχεράνη «συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» δυνάμει της συμφωνίας, επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ).
Επείγει να σταλούν «θετικά μηνύματα για την οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την αύξηση των πιθανοτήτων να βρεθεί διπλωματική λύση», τόνισε η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επικρίνουν το Ιράν διότι συνεχίζει να αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, της Γερμανίας, Χάικο Μάας, της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, και του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα για το πώς μπορεί να αποκατασταθεί η συμφωνία. Οι κ.κ. Ράαμπ και Μάας θα συναντηθούν με τον κ. Λεντριάν στο Παρίσι, ενώ ο κ. Μπλίνκεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση μέσω βιντεοσύνδεσης.
Η συμφωνία άρχισε να τίθεται υπό ολοένα μεγαλύτερη αμφισβήτηση αφότου ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς το 2018 τις ΗΠΑ από αυτή, επανέφερε σε ισχύ όλες τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που είχαν αρθεί και επέβαλε νέες. Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να την περισώσουν παρότι σε αντίποινα για τις αμερικανικές, το Ιράν αθετεί συνεχώς δεσμεύσεις του.
Η ανησυχία κλιμακώθηκε προχθές Τρίτη, όταν η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως θα περιορίσει την πρόσβαση των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) μόνο στις εγκαταστάσεις του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας αν δεν αρθούν οι βαριές αμερικανικές κυρώσεις. Ο ιρανός πρόεδρος ενημέρωσε τον ΔΟΑΕ πως η Τεχεράνη δεν θα εφαρμόζει πλέον τα μέτρα διαφάνειας που προέβλεπε το επιλεγόμενο Πρόσθετο Πρωτόκολλο από την ερχόμενη Τρίτη.
Τον περασμένο μήνα, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι θέλει να υπάρξει συντονισμός με τους συμμάχους των ΗΠΑ όσον αφορά το Ιράν, καθώς και ότι σκοπός της Ουάσινγκτον είναι να εξασφαλίσει «μια πιο μακρόχρονη και πιο σθεναρή συμφωνία» από το ΚΟΣΔ.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο NPR, ο κ. Μπλίνκεν εκτίμησε ότι το Ιράν θα χρειαζόταν «τρεις ως τέσσερις μήνες» για να αποκτήσει επαρκή ποσότητα πυρηνικού καυσίμου για την κατασκευή πυρηνικών όπλων εάν αποφάσιζε να «κινηθεί προς τη λάθος κατεύθυνση».
Οι αμερικανικές κυρώσεις —πλήττουν ιδίως τον ζωτικής σημασίας τομέα του πετρελαίου— έχουν προκαλέσει τη βαθύτερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία του Ιράν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ