Εκ νέου μήνυμα Ακάρ στην Ελλάδα για τις διερευνητικές
Για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπαόυερ και τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο Χουλουσί Ακάρ.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική» τη συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογό του, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, λέγοντας πως «παρατηρήσαμε με χαρά ότι έχουμε ίδια γνώμη σε πολλά θέματα. Θα γίνουν συγκεκριμένα βήμτα, ειδικά στα πεδία της άμυνας και της ασφάλειας μέσα στις επόμενες ημέρες, απόρροια της συνάντησης αυτής».
Ο Ακάρ πρόσθεσε πως η Γερμανία είναι μεταξύ των σημαντικών συμμάχων, αναφορικά με την ασφάλεια και την πολιτική στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στους οικονομικούς οργανισμούς. «Πιστεύουμε πως η δουλειά που κάνουμε θα έχει σύντομα θετικά αποτελέσματα. Λαμβάνοντας υπόψη τις συναντήσεις του Ερντογάν με την καγκελάριο Μέρκελ, θεωρούμε πως θα ακολουθήσει πιο παραγωγική και δημιουργική δουλειά».
Αναφερόνενος στις διερευνητικές με την Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ο Ακάρ τόνισε πως περιμένει «πιο δημιουργικές επαφές μέσα στις επόμενες μέρες». Είπε πως έχουν γίνει συνολικά οκτώ επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τη χώρα του να περιμένει την Ελλάδα «να εμπλακεί περισσότερο στον διάλογο» στις επόμενες συναντήσεις.
«Ελπίζουμε πως θα καταλήξουμε σε ειρηνικές λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία, μέσω των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν πως είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε όσα είναι απαραίτητα για την επίλυση των προβλημάτων» είπε ο Ακάρ.
Επισημαίνοντας πως η Τουρκία και τα ερευνητικά της πλοία δεν έχουν κάνει τίποτα περισσότερο όλο το προηγούμενο διάστημα από τεχνικές και επιστημονικές έρευνες, ο Ακάρ είπε: «Αποφεύγουμε κάθε συμπεριφορά και ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Από την άλλη, βέβαια, έχουμε συγκεκριμένα και κύρια δικαιώματα».
Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ελπίζουμε πως όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα παρουσιάσουν την ίδια, αντικειμενική προσέγγιση με τη Γερμανία».