Οι προβολείς στην ορκωμοσία Μπάιντεν: 15 διατάγματα σε αναμονή για υπογραφή
Στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν είναι στραμμένοι όλοι οι προβολείς την Τετάρτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες πανδημίας, με άδειο το Καπιτώλιο, ενώ η Ουάσινγκτον θυμίζει φρούριο στη «σκιά» της βίαιων επεισοδίων της 6ης Ιανουαρίου.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος σε λίγες ώρες θα είναι και επίσημα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1942. Σύμφωνα με το Forbes, η καθαρή του περιουσία ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια δολάρια. Ο πλούτος της οικογένειάς του περιλαμβάνει δύο σπίτια στο Ντέλαγουερ. Τα σπίτια αποτιμώνται συνολικά σε 4 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ έχουν μετρητά και επενδύσεις αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων και μια ομοσπονδιακή σύνταξη αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
Ο ετήσιος μισθός του προέδρου των ΗΠΑ είναι τα 400.000 δολάρια. Ως το 2001 ήταν στο μισό, αλλά το Κογκρέσο ψήφισε τον διπλασιασμό τον αποδοχών. Ωστόσο, ο πρόεδρος απολαμβάνει και επιπλέον αποδοχών: 50.000 δολάρια για τα προσωπικά του έξοδα, 100.000 δολάρια κάθε χρόνο για τα ταξίδια του και 19.000 δολάρια ως επίδομα διασκέδασης.
Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει 15 διατάγματα αμέσως μετά την ορκωμοσία, ανέφεραν οι βοηθοί του. Στόχος, να αναιρέσουν τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και να κάνει τις πρώτες του κινήσεις για την πανδημία και την κλιματική αλλαγή.
Για να αντιμετωπίσει τις «κρίσεις» της πανδημίας, της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής και της φυλετικής ανισότητας, ο κ. Μπάιντεν θα υπογράψει τις εκτελεστικές εντολές και τα μνημόνια στο Οβάλ Γραφείο το απόγευμα και θα ζητήσει από τις υπηρεσίες να λάβουν μέτρα σε δύο επιπλέον τομείς, δήλωσε ο εισερχόμενος γραμματέας Τύπου Τζεν Ψάκης.
Προτεραιότητα η πανδημία
Ο νέος πρόεδρος πρέπει να ξεκινήσει δυναμικά καθώς οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για αυτό το νομοσχέδιο θα δοκιμάσουν την ικανότητά του να φέρει εις πέρας τα πράγματα με λεπτές πλειοψηφίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί και μετριοπαθείς Δημοκρατικοί ήδη απορρίπτουν τα ποσά.
Καθώς η πανδημία μαίνεται παγκοσμίως, ο Μπάιντεν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια από τις χώρες που έχουν «νοσήσει» πιο βαριά. Τα επιβεβαιωμένες κρούσματα ξεπέρασαν τα 24 εκατομμύρια, ενώ περίπου 4.000 Αμερικανοί πεθαίνουν καθημερινά από τον ιό. Την ίδια ώρα το ποσοστό ανεργίας είναι σχεδόν επτά τοις εκατό.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 53% των Αμερικανών βλέπουν την αντιμετώπιση του ιού ως κορυφαία προτεραιότητα, με σχεδόν το 70% να λέει το ίδιο για την οικονομία που πλήττεται από πανδημία.