Τι λένε τα τουρκικά media για τη συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ
Οι πληροφορίες για κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το αμέσως επόμενο διάστημα σε ελληνικό έδαφος, έχουν θορυβήσει τα τουρκικά ΜΜΕ.
Δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, κάνουν λόγο γι’ «απειλή» κατά της Τουρκίας, σχολιάζοντας πληροφορίες για μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F-15 του Ριάντ στη Σούδα, στο πλαίσιο συνεργασίας με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της ενημερωτικής πύλης haberler.com: «Απειλή για την Τουρκία ! Ο πρίγκηπας Σαλμάν έδωσε οδηγία: Τα F-15 που θα χρησιμοποιήσουν οι Έλληνες πιλότοι θα προσγειωθούν στην βάση της Σούδας».
Το δημοσίευμα αναφέρει πως: «μ’ εντολή του πρίγκηπα Μουχάμεντ μπιν Σελμάν, μεγάλος αριθμός F-15, θα προσγειωθούν στη βάση της Σούδας στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας την Κρήτη, για να απειλήσουν την Τουρκία. Στις ειδήσεις αναφέρεται ότι τα πολεμικά αεροσκάφη F-15, θα τα χρησιμοποιήσουν και Έλληνες πιλότοι».
Σ’ άλλο σημείο του δημοσιεύματος το haberler.com, στο «τόξο» που σχηματίζεται στην περιοχή κατά της Τουρκίας, στην αγορά γαλλικών μαχητικών Rafale από την Ελλάδα, καθώς και στην στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και τις ΗΠΑ.
tourkika-mme-1
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Γαλλία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ισραήλ και τελευταία Σαουδική Αραβία. Φουρτουνιασμένο άρχισε το 2021 στην Αν. Μεσόγειο, όπου η Τουρκία με τις κινήσεις της έχει κλονίσει τα ρήγματα.
Η Ελλάδα και και η "Νότια Κύπρος", που σταδιακά στριμώχνονται στη γωνία, κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, έκαναν πολλές ασκήσεις στα ταραγμένα ύδατα μαζί με τους συμμάχους τους ενάντια στην Τουρκία. Η βάση που προβλήθηκε περισσότερο στις ασκήσεις σε θάλασσα και αέρα, ήταν η βάση της Σούδας στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας την Κρήτη. Ως στήριξη στην Ελλάδα, προσγειώθηκαν εκεί τα πρώτα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Ακολούθως τα ΗΑΕ, που σε μία περιοχή από τη Λιβύη ως την Συρία, βρίσκονται ενάντια στην Τουρκία, έστειλαν 9 μαχητικά αεροσκάφη στην Κρήτη. Τα F-16 των ΗΑΕ, εκτέλεσαν άσκηση μαζί με τις αεροπορικές δυνάμεις της Ελλάδας. Ενώ οι ΗΠΑ που στηρίζουν ανοιχτά την Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο, αποσαφήνισαν την θέση τους, με την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Σούδα και με ένα αεροπλανοφόρο που θα εγκατασταθεί στην Κρήτη.
Ευρεία κάλυψη των τουρκικών ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ
Η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ για δημιουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας στη χώρα μας, που θ’ αγγίξει τα 1,68 δισεκατομμύρια δολαρίων για 20 χρόνια, καλύπτεται ευρέως στα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ επεκτείνουν τη στρατιωτική συνεργασία» αναφέρει ο τίτλος της τουρκικής έκδοσης της DW, σχολιάζοντας πως οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία στρατηγική συνεργασία, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε διαμάχη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το Ισραήλ επικυρώνει αμυντική συμφωνία 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ελλάδα» γράφει το αμυντικό site haber.aero, αναδημοσιεύοντας τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκάντς, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχει η χώρα του με την Ελλάδα.
«Στρατηγική συμφωνία Ισραήλ με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του εξειδικευμένου airturkhaber.com, το οποίο σχολιάζει πως η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, έρχεται ως αντιστάθμισμα στις δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου που πραγματοποιεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ επεκτείνουν τη στρατιωτική συνεργασία» αναφέρει το aktifhaber.com, επισημαίνοντας πως λόγω της έντασης με την Τουρκία, η χώρα μας αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό της πέντε φορές σε σχέση με πέρυσι.
Στο ίδιο ύφος και το δημοσίευμα του Ahval : «Το Ισραήλ και η Ελλάδα εντείνουν τη συνεργασία», αναφέρει ο τίτλος, σχολιάζοντας στη συνέχεια πως η Τουρκία αμφισβητεί τις δύο χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το Ισραήλ επικυρώνει συμφωνία 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ελλάδα» αναφέρει η Sozcu, τονίζοντας πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία αμυντικού εφοδιασμού που έχει υπογραφεί ποτέ μεταξύ των δύο χωρών.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi), τη συντήρηση αεροσκαφών Τ-6 (Efroni) καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η έγκριση της Αθήνας δίνει την δυνατότητα στις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην υπογραφή συμφωνίας.