Συμφωνία στις ΗΠΑ για νέο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης 900 δισ. δολαρίων
Έπειτα από πολλούς μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων το βράδυ της Κυριακής Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κατέληξαν σε συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ύψους 900 δισ. δολαρίων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.
Η συμφωνία θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα κιόλας και αναμένεται να εγκριθεί και να πάρει και την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου.
Στις ΗΠΑ η πανδημία Covid-19 προκαλεί κατά μέσο όρο 214.000 μολύνσεις κάθε μέρα, ενώ έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 317.000 άνθρωποι. Το νέο αυτό οικονομικό πακέτο έρχεται να συμπληρώσει πόρους 2,3 τρισ. δολαρίων που είχαν εγκριθεί τον Μάρτιο.
Προβλέπει επιδόματα 600 δολαρίων σε πολίτες, εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας 300 δολ. και πολλά δισ. σε βοήθεια για μικρές επιχειρήσεις, προγράμματα διανομής τροφίμων, για τη διανομή εμβολίων και παροχή φροντίδας υγείας. Επίσης παρατείνει το «πάγωμα» κατασχέσεων, ενώ παρέχει ποσό 25 δισ. για επιδοτήσεις ενοικίων.
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει δύο σημαντικά θέματα που ήταν και η αιτία για τη σύγκρουση στο Κογκρέσο και τις καθυστερήσεις, που ανάγκασαν χθες (ξημερώματα Δευτέρας) τον Ντόναλντ Τραμπ να κυρώσει προσωρινό σχέδιο νόμου που εγγυάται τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους και αποτρέπει το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας υπηρεσιών του.
Τα σημεία αγκάθια ήταν η προστασία επιχειρήσεων από μηνύσεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό, ζήτημα που έθεσαν μετ' επιτάσεως οι Ρεπουμπλικάνοι, και η παροχή βοήθειας στις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις, που ζητούσαν οι Δημοκρατικοί. Ωστόσο με το πακέτο των 900 δισ. εξασφαλίζεται ότι οι πολιτείες θα μπορούν να παρέχουν με έμμεσο τρόπο χρήματα για τη λειτουργία των σχολείων, τη διεξαγωγή τεστ για κορονοϊό και για άλλες κρίσιμες δαπάνες.
Επίσης υποχρεώνει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να ολοκληρώσει το πρόγραμμα βοήθειας προς τις επιχειρήσεις στις 31 Δεκεμβρίου, με απαίτηση των Ρεπουμπλικάνων, που υποστήριξαν ότι το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην ιδιωτική οικονομία, αλλά δεν της απαγορεύει να αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον.
«Επιτέλους, πετύχαμε μια διακομματική συμφωνία κατά του αδιεξόδου που αντιμετώπιζε η χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ,
Ωστόσο, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, τόνισε: «Αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι όλα αυτά επαρκούν, δεν έχει ιδέα για το τι συμβαίνει στην Αμερική», ενώ υποσχέθηκε ότι μετά τις 20 Ιανουαρίου, που θα αναλάβει την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, θα πιέσει για περισσότερα μέτρα και βοήθεια για την οικονομία και τους πολίτες.
Η διαχείριση της πανδημίας θα είναι η μεγαλύτερη κρίση που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου, με την έναρξη των εμβολιασμών να έχει αναπτερώσει την ελπίδα για σταδιακή έξοδο από την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση.