ΗΠΑ: Ακόμα ένα βήμα για τον Τζο Μπάιντεν προς το Λευκό Οίκο
Συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία, όμως φέτος η ψηφοφορία των μεγάλων εκλεκτόρων στις ΗΠΑ, οι οποίοι θα ανακοινώσουν τυπικά σήμερα τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έχει μια ιδιαίτερη σημασία λόγω της επιμονής του Ντόναλντ Τραμπ να μην αναγνωρίζει την ήττα του.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα το βράδυ ομιλία από το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ όπου μένει για να γιορτάσει τη νέα αυτή επιβεβαίωση της νίκη του “και τη δύναμη και την ανθεκτικότητα” της αμερικανικής δημοκρατίας.
Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου έχουν ήδη επικυρωθεί νομικά σε κάθε μία από τις 50 αμερικανικές πολιτείες: ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκέντρωσε αριθμό ρεκόρ ψήφων 81,28 εκατομμύρια, δηλαδή το 51,3%, έναντι 74,22 εκατομμυρίων ψήφων για τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.
Όμως στις ΗΠΑ ο πρόεδρος εκλέγεται με έμμεσο τρόπο, με κάθε πολιτεία να δίνει την ψήφο των μεγάλων εκλέκτορων της, ο αριθμός των οποίων διαφέρει ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε μίας, στον υποψήφιο που έχει κερδίσει τις περισσότερες ψήφους τοπικά.
Κι εκεί ο Μπάιντεν έχει κερδίσει, με 306 εκλέκτορες έναντι 232 για τον Τραμπ.
Αυτό το “σώμα των εκλεκτόρων” συνεδριάζει σήμερα για να ανακοινώσει και τυπικά τη νίκη του Μπάιντεν.
Οι 538 εκλέκτορες είναι τοπικοί πολιτικοί αξιωματούχοι, προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών ή συνεργάτες ενός υποψηφίου. Οι περισσότεροι δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, όμως κάποιες φορές μαθαίνονται τα ονόματά τους, όπως φέτος της Χίλαρι Κλίντον, της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, η οποία είναι εκλέκτορας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Ο Τραμπ συνεχίζει “τη μάχη”
Αν και έχει συμβεί στο παρελθόν πολύ λίγοι εκλέκτορες να μην ψηφίζουν το υποψήφιο που ήρθε πρώτος στην πολιτεία τους, αυτό ποτέ δεν έχει αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα.
Σήμερα η νίκη του Μπάιντεν θα γίνει ακόμη πιο επίσημη.
Όμως από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να καταγγέλλει, χωρίς αποδείξεις, “τις πιο νοθευμένες εκλογές στην αμερικανική ιστορία”, όπως έκανε με νέα του ανάρτηση στο Twitter χθες Κυριακή. “Πώς οι πολιτείες και οι πολιτικοί αξιωματούχοι μπορούν να επικυρώσουν εκλογές στις οποίες υπήρξε νοθεία και παρατυπίες”, διερωτήθηκε.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προσφέρει καμία απόδειξη για τις καταγγελίες αυτές, ενώ σχεδόν όλες οι προσφυγές του στη δικαιοσύνη έχουν απορριφθεί.
Μόλις επιβεβαιωθεί η νίκη του Μπάιντεν με την ψήφο των εκλεκτόρων, είναι πιθανό ένας μεγαλύτερος αριθμός Ρεπουμπλικάνων να αναγνωρίσουν τη νίκη του.
Όμως δεν είναι πιθανό να το κάνει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ακόμη περισσότερο διότι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του δεν θεωρεί τον Δημοκρατικό υποψήφιο νόμιμο νικητή των εκλογών.
“Η μάχη μόλις άρχισε!!”, έγραψε στο Twitter το Σαββατοκύριακο ο Τραμπ.
Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του Fox News αν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, όπως συνηθίζεται να γίνεται, ο απερχόμενος πρόεδρος απάντησε: “Δεν θέλω να μιλώ γι’ αυτό”.
Ο Τραμπ ίσως να εκμεταλλευθεί την πολυπλοκότητα της μακράς αυτής θεσμικής διαδικασίας για να κάνει μια τελευταία απόπειρα να ανατρέψει το αποτέλεσμα: κάποιοι κοινοβουλευτικοί που πρόσκεινται στον Ρεπουμπλικάνο εξετάζουν το ενδεχόμενο να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις 6 Ιανουαρίου, όταν το Κογκρέσο συνεδριάσει για να δώσει την τελική επικύρωση. Η απόπειρα αυτή δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να φέρει αποτελέσματα, όμως μπορεί να κληροδοτήσει στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ μια χώρα και μια πολιτική τάξη πιο διχασμένες από ποτέ.