Πρώτη επίσημη για τον εμβολιασμό στη Βρετανία
Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού Covid-19 ξεκινούν από σήμερα, Τρίτη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το εμβόλιο της Pfizer και της Biontech κατά της νόσου να δοκιμάζεται για πρώτη φορά μαζικά σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, γεννώντας προσδοκίες για τον περιορισμό της πανδημίας.
Η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού, που της επιτρέπει να προφυλάξει 20 εκατ. ανθρώπους, με δύο δόσεις να είναι απαραίτητες με διαφορά τριών εβδομάδων.
Πρώτοι στη λίστα για την χορήγηση του εμβολίου βρίσκονται οι τρόφιμοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας κι έπειτα οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών και οι υγειονομικοί, ενώ θα ακολουθήσουν περίπου 10.000 άνθρωποι.
«Τεράστιο βήμα» στη μάχη κατά της πανδημίας χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η Βρετανία που μετρά πάνω από 1,7 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 61.000 θανάτους βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έχουν «νοσήσει» πιο βαριά στην Ευρώπη.
Πλέον για την χώρα πρόκληση αποτελούν τα logistics του εμβολίου, πώς θα καταφέρει δηλαδή να διανείμει και χορηγήσει το εμβόλιο στον πληθυσμό της που μετρά 67 εκατ. πολίτες. Παράλληλα υπάρχουν ανησυχίες για την εορταστική περίοδο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα έξαρση του ιού.
«Οι μαζικοί εμβολιασμοί θα πάρουν χρόνο. Έχουμε ορθάνοιχτα τα μάτια μας για τις προκλήσεις που παραμένουν», δήλωσε ο Τζόνσον.
Καθώς η εκστρατεία θα «τρέχει» οι Βρετανοί καλούνται να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Άλλωστε περίπου το 99% του πληθυσμού της Αγγλίας είναι υπό το καθεστώς περιορισμών για την αποφυγή της εξάπλωσης του νέου κορoνοϊού.
Στην εκστρατεία λαμβάνουν μέρος σε πρώτη φάση πενήντα νοσοκομεία τα οποία έχουν ξεκινήσει να κλείνουν ραντεβού με τους πρώτους πολίτες ενώ παράλληλα βρίσκονται σε επικοινωνία με τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων για την οργάνωση των εμβολιασμών που τα αφορούν.
Για την πρώτη εβδομάδα των εμβολιασμών αναμένεται να είναι διαθέσιμες περίπου 800.000 δόσεις του εμβολίου. Μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπεται να έχουν διατεθεί 4 εκατ. δόσεις.
Σύμφωνα με το NHS, όσα ραντεβού δεν πραγματοποιηθούν από τις ομάδες που έχουν προτεραιότητα θα πηγαίνουν στο υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό.
Όσοι εμβολιαστούν χρειάζονται την χορήγηση δεύτερης δόσης 21 μέρες μετά.
Ακολουθούν οι ΗΠΑ
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αναμένεται επίσης πολύ σύντομα να δώσουν έγκριση για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech. Σύμφωνα με το CNBC, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα μπορούσε νε εγκρίνει το εμβόλιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εξέλιξη πολύ σημαντική για το σύστημα υγείας των ΗΠΑ που βρίσκονται μπροστά από την χειρότερη φάση της υγειονομικής κρίσης με την έναρξη του χειμώνα.
Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση της αμρόδιας επιτροπής της FDA για την εξέταση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, με τον Τζέιμς Χίλντρεθ, μέλος της επιτροπής, να προβλέπει έγκριση την Παρασκευή.
Διστάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 δεν πρέπει να καταστούν υποχρεωτικοί, εκτός από συγκεκριμένες επαγγελματικές περιστάσεις, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να εξηγηθούν καλύτερα τα «οφέλη» των εμβολίων παρά να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
Η άφιξη των εμβολίων είναι «καλά νέα», δήλωσε o επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών, Μάικ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου, υποδεικνύοντας ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν οι χώρες επιχείρησαν να καταστήσουν υποχρεωτικά ορισμένα εμβόλια, αυτό δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Δεν πιστεύω ότι η υποχρέωση είναι ο τρόπος να προχώρησουμε», υποστήριξε η Κέιτ Ο' Μπράιαν, η διευθύντρια του Τμήματος Εμβολιασμών του ΠΟΥ σε μια συνέντευξη Τύπου. «Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες χώρες ή ορισμένες καταστάσεις σε χώρες όπου οι επαγγελματικές συνθήκες το απαιτούν ή θα συνίσταται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία μπορεί να είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.
Ενημερωτικές καμπάνιες και η διάθεση εμβολίων σε ομάδες προτεραιότητας, όπως οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και οι ηλικιωμένοι, θα ήταν πιο αποτελεσματικές, δήλωσε ο ΠΟΥ, καθώς ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από την Covid-19 έχει φτάσει πλέον τα 1,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.