Πολύ σοβαρή η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ευρώπη, τονίζει το ECDC
Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να γίνουν κατά «το πρώτο τρίμηνο του 2021», στο πλαίσιο ενός «αισιόδοξου» σεναρίου, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας στην Ευρώπη είναι «πολύ πολύ ανησυχητική» και «όλοι οι δείκτες κινούνται προς την κακή κατεύθυνση», δήλωσε η Αντρέα Αμον, καλώντας του Ευρωπαίους να τηρήσουν σχολαστικά τους ισχύοντες περιορισμούς, «όσο δύσκολο και αν είναι».
Στην παρούσα κατάσταση «είναι πιθανόν να χρειασθεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων» σε σχέση με το πρώτο κύμα της επιδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, προειδοποιεί η διευθύντρια του ECDC. Όσο για τον δρόμο προς τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, είναι ακόμη μακρύς και αβέβαιος και «μπορεί να χρειασθεί λίγους μήνες», λέει.
«Αν είμαστε αισιόδοξοι, στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αλλά δεν μπορώ να είμαι περισσότερο ακριβής», δήλωσε η Αντρέα Αμόν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο στον οποίο τοποθετεί τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη. Η ανακοίνωση της Pfizer «είναι φυσικά πολλά υποσχόμενη», ωστόσο «πρόκειται για μία ανακοίνωση Τύπου και όχι για «αξιολόγηση από ομότιμους κριτές» (peer review). Κατά συνέπεια, πρέπει να δούμε ποια θα είναι η τελική αξιολόγηση», τόνισε.
Μετά την ολοκλήρωση της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και δώσει -ή όχι- έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου, υπενθυμίζει η διευθύντρια του ECDC. «Στη συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει η παραγωγή και μόνο τότε θα μπορέσει να αρχίσει ο εμβολιασμός», προσθέτει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση της συμφωνίας με τις BioNTech/Pfizer για την αγορά έως 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους.
Σε συνεργασία με τις αρχές των χωρών μελών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επεξεργάζεται αυτήν την στιγμή κανόνες για τον καθορισμό των ομάδων του πληθυσμού που θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.
«Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για τους ευάλωτους πληθυσμούς και για το υγειονομικό προσωπικό. Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερο προσδιορισμό, διότι οι ομάδες αυτές είναι ακόμη αρκετά πολυπληθείς», εξηγεί η Αντρεα Αμόν.